Lupinul - planta care inlocuieste carnea si laptele

Lupinul este o floare cu spice mari, trecuta cu vederea de majoritatea oamenilor, dar iubita de vegetarieni si de cei pasionati de medicina alternativa, datorita calitatilor terapeutice si nutritive.   Fiind o planta din aceeasi familia cu mazarea, vegetarienii si nu numai consuma de la lupin semintele verzi, reprezentand o alternativa la boabele de soia. La noi in tara mai este cunoscuta sub numele populare de niprala (lupinul galben), cafele sau cafelute (lupinul alb), dar a fost folosita numai ca nutret sau ingrasamant.  Semintele de lupin sunt bogate in proteine si acizi grasi polinesaturati, grasimi bune care ajuta la scaderea colesterolului. De asemenea, in ultima vreme, semintele de lupin au devenit o alternativa ideala pentru carne si lactate, fiind bogate in proteine vegetale foarte apreciate.

Lupinul - planta care inlocuieste carnea si laptele

Mai mult, oamenii de stiinta din Germania au ajuns si ei la concluzia ca lupinul poate inlocui cu succes carnea. Insa, tot acestia avertizeaza ca

lupinul salbatic trebuie preparat cu atentie, pentru ca are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. In acelasi timp, cei care se stiu cu alergii la alune, ar trebui sa-l evite, pentru a nu declansa reactii alergice grave.

Metoda specifica de preparare inainte de consum este inmuierea semintelor in apa sarata timp de cateva zile, pentru ca apoi sa fie fierte timp de 2 ore.

Din aceste boabe inmuiate, se poate face o pasta asemanatoare humusului sau iahniei. Se mai pot face si chiftelutie sau pot fi pur si simplu prajite in tigaei si condimentate cu sare si boia, fiind consumate pe post de gustare.

Din semintele de lupin se poate obtine si o faina ideala pentru shake-uri proteice sau pentru imbogatirea cu proteine a produselor de panificatie.
Ce contin semintele de lupin:

- glucide

- lipide

- proteine (de patru ori mai multe decat in boabele de grau)

- una dintre cele mai mari concentratii de fibre

- alcaloizi

- ureide

- fosfolipide

- lectine

- triterpene

- flavone

- cantitati mari de aminoacizi esentiali

- vitamine

- acizi organici

- acizi grasi

Sursa foto: onlyfoods.net
Sursa articol: en.wikipedia.org
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

G

Gorzko Romeo • 01 Mai 2022, 10:16 Foarte interesanta aceasta planta! Poate am mai vazut-o si in salbaticie, dar nu ca are atatea prorietati. Multumesc de info. !

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise