Lupinul este o floare cu spice mari, trecuta cu vederea de majoritatea oamenilor, dar iubita de vegetarieni si de cei pasionati de medicina alternativa, datorita calitatilor terapeutice si nutritive. Fiind o planta din aceeasi familia cu mazarea, vegetarienii si nu numai consuma de la lupin semintele verzi, reprezentand o alternativa la boabele de soia. La noi in tara mai este cunoscuta sub numele populare de niprala (lupinul galben), cafele sau cafelute (lupinul alb), dar a fost folosita numai ca nutret sau ingrasamant. Semintele de lupin sunt bogate in proteine si acizi grasi polinesaturati, grasimi bune care ajuta la scaderea colesterolului. De asemenea, in ultima vreme, semintele de lupin au devenit o alternativa ideala pentru carne si lactate, fiind bogate in proteine vegetale foarte apreciate.
lupinul salbatic trebuie preparat cu atentie, pentru ca are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. In acelasi timp, cei care se stiu cu alergii la alune, ar trebui sa-l evite, pentru a nu declansa reactii alergice grave.
Din aceste boabe inmuiate, se poate face o pasta asemanatoare humusului sau iahniei. Se mai pot face si chiftelutie sau pot fi pur si simplu prajite in tigaei si condimentate cu sare si boia, fiind consumate pe post de gustare.
- glucide
- lipide
- proteine (de patru ori mai multe decat in boabele de grau)
- una dintre cele mai mari concentratii de fibre
- alcaloizi
- ureide
- fosfolipide
- lectine
- triterpene
- flavone
- cantitati mari de aminoacizi esentiali
- vitamine
- acizi organici
- acizi grasi
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii
Gorzko Romeo • 01 Mai 2022, 10:16 Foarte interesanta aceasta planta! Poate am mai vazut-o si in salbaticie, dar nu ca are atatea prorietati. Multumesc de info. !