La noi, de Pasti se pregatesc cateva feluri de mancare pe care le cunoaste toata lumea: cozonaci, pasca, oua rosii, drob, friptura de miel etc. Insa, prin alte parti ale lumii, felurile de mancare traditionala pentru Pasti sunt un pic mai ciudate. Sau, cel putin, asa par de aici. In cele ce urmeaza va prezentam 10 dintre acestea. Pregatiti-va sa fiti surprinse:
Crestinii ortodocsi din tari precum Bulgaria, Georgia sau Rusia, prepara de Pasti o prajitura numita Kulich. Este un fel de pasca, dar cu o forma aparte si peste care se pune inghetata alba si bomboane colorate sau petale de flori.
La fel ca si pasca noastra, prajitura este de obicei sfintita de preot dupa slujba de Paste.
2. Italia - Colomba di Pasqua
Stim cu totii de acel panettone al italienilor, cel pe care-l prepara pentru Craciun. Ei bine, de Pasti se prepara o prajitura asemanatoare, cu fructe confiate, dar in forma de porumbel.
3. Germania - Gründonnerstag
In Germania, Joia Patimilor este cunoscuta drept Joia Verde (Gründonnerstag). De aceea, germanii consuma in acea perioada tot felul de mancaruri de culoare verde.
De exemplu, supa de hasmatuchi, o planta erbacee, cu flori albe, inrudita cu patrunjelul si cu morcovul.
Brazilienii fac de Pasti un fel de halva, pe baza de alune, zahar si faina de manioc. Este foarte dulce, dar si foarte consistenta.
6. Danemarca - Påskeøl
Danezii nu se complica cu mancarea, ei fac de Pasti o bere speciala, pe care o puteti bea doar in perioada sarbatorilor pascale. Aceasta se numeste Påskeøl si este un pic mai tare ca berile normale.
7. Spania - Mona de Pascua
Spaniolii fac si ei un fel de pasca, care arata ca o gogoasa si care are in mijloc un ou fiert si o cruce din aluat.
Nu e chiar atat de iesit din comun, avand in vedere ca si pe la noi, in unele zone, se decoreaza pasca cu oua vopsite.
8. Mexic - Capirotada
In Mexic, lumea nu se complica prea tare cu aluatul de pasca, asa ca fac o budinca de paine pe care o umplu cu stafide, scortisoara, cuisoare si branza si o numesc Capirotada.
Daaaar... exista si o simbolistica pentru fiecare ingredient, despre care se spune ca aduce aminte de suferintele lui Iisus Hristos: cuisoarele fiind cuiele batute in cruce, batoanele de scortisoara crucea de lemn, iar painea corpul Mantuitorului.
9. Slovenia/Croatia - Pinca
Inrudita oarecum cu cozonacii nostri, Pinca este o paine dulce care are in mijloc semnul crucii. Aceasta este consumata la sfarsitul postului in Slovenia si Croatia.
10. Rusia - Pashka
Rusii sunt, ca de obicei, mai grandomani. Ei fac de Pasti o prajitura in forma de piramida, din branza dulce, asezata pe un pat de rubarba si decorata cu fulgi de migdale.
Pe cea din imagine, literele XB vin de la Христос воскрес, care inseamna "Hristos s-a inaltat".
Sursa foto si articol: telegraph.co.uk
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii