Motivul pentru care mancarea din avion pare lipsita de gust

  Cu siguranta, si voi v-ati intrebat de ce mancarea din avion este atat de fada atunci cand ati degustat preparatele printre nori. De vina nu este chef-ul, asa cum suntem tentati sa credem, ci vina o purtam chiar asupra noastra. Mai exact, odata cu marirea altitudinii, perceptia noastra asupra gusturilor sarat si dulce scade cu pana la 30%.

Motivul pentru care mancarea din avion pare lipsita de gust

Preparatele isi pastreaza fara probleme calitatea la inaltime, asadar nu blamati companiile aeriene pentru gustul fad al mancarii. Insa, la o astfel de altitudine, nu numai papilele gustative au de suferit. Umiditatea duce la uscarea nasului ce are ca efect alterarea senzorilor olfactivi.

Preparatele servite in avion sunt gatite anterior, racite si impachetate, astfel incat sa poarta rezista transferului pana la avion si reincalzirii inainte de a fi servite. Preparatele sunt reincalzite cu ajutorul cuptoarelor cu convectie, ce folosesc aerul uscat pentru incalzire. Aragazele sau cuptoarele cu microunde nu sunt permise in avioane, din motive de siguranta.

Un studiu din anii trecuti sustine ca gustul fad al mancarii servite in avion poate fi si o consecinta a zgomotului produs. In urma unei cercetari efectuate pe doua grupuri, unul dintre grupuri gustand din preparate intr-un mediu linistit, iar celalalt intr-un mediu zgomotos, s-a demonstrat faptul ca mancatul intr-un mediu unde exista zgomot va duce la alterarea gusturilor. Dat fiind acest fapt, pentru preparatele servite in avion se foloseste o cantitate mai mare de condimente fata de cele servite in restaurantele de la sol, pentru ca gusturile sa poata fi percepute.

Sursa foto: www.flickr.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise