Care este diferenta dintre inghetata si gelato

Cu multi ani in urma, mi s-a intamplat ca la un moment dat sa intru intr-o gelaterie din Italia si sa cer o inghetata... Vanzatorul a reactionat ca si cand l-as fi insultat. Am inteles de ce abia dupa cativa ani, cand am aflat care este diferenta dintre gelato si inghetata. Nu, gelato nu este un mod mai pretentios pentru a numi o inghetata, ci este un cu totul alt desert, pregatit diferit si considerat superior inghetatei. De exemplu, inghetata contine minimum 10% grasime, gelato contine intre 5-7%. Dar aveti mai jos toate diferentele:

Care este diferenta dintre inghetata si gelato

Inghetata

Inghetata este un desert inghetat, facut din lapte, smantana, zahar si albus de ou.
Toate aceste ingrediente, plus celelalte ingrediente care confera aromele, sunt gatite mai intai, pana se formeaza un amestec cremos.

Apoi, dupa ce crema este racita, aceasta este amestecata la viteze mari pentru a prinde in compozitie cat mai mult aer si pentru a-si mari volumul. Tineti minte ca inghetatele mai ieftine au mai mult aer in ele, cele premium au pana in 25% aer.

Inghetata se serveste la temperaturi foarte mici, iar rezultatul trebuie sa fie fin, cu o textura usoara si cremoasa.

Vedeti si cateva retete de inghetata

Gelato

Procesul pentru prepararea de gelato incepe tot cu pregatirea unei creme ca aceea de inghetata, dar care are mult mai mult lapte si mai putina smantana si oua. De fapt, in unele locuri nu se pun oua deloc.

Apoi, crema este amestecata mult mai incet, ceea ce face ca aerul sa intre intr-o proportie mult mai mica. Astfel, gelato este mult mai dens si greu decat inghetata.

Gelato se serveste la temperaturi mult mai mari decat inghetata, astfel ca textura este mult mai catifelata si mai delicata. De asemenea, pentru ca are mai putine grasimi, aromele sunt mult mai puternice. Acesta este si motivul pentru care multi spun ca gelato este mult mai bun decat inghetata.

Aruncati un ochi si pe graficul de mai jos:

Sursa foto: gelatissimo.com.au

Sursa foto si articol: lapiccolafontana.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise