Beneficiile leurdei si 5 idei de retete

  Cunoscuta sub denumirea de usturoiul ursului, leurda este printre primele plante ale primaverii de care ne putem bucura. Leurda apare la inceputul lunii martie, iar in cultul popular este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Aceasta se poate gasi in zonele impadurite de deal si de munte.   

Beneficiile leurdei si 5 idei de retete

Cu toate ca este o planta ale carei beneficii sunt cunoscute de multa vreme, leurda nu a reusit sa fie cultivata, aceasta crescand in natura, departe de interventia omului. Insa pentru a ne putea bucura de beneficiile leurdei tot anul, putem prepara tinctura de leurda.

Leurda are un puternic miros de usturoi, dat fiind faptul ca provin din aceeasi familie. Tocmai datorita acestui miros specific, leurda poate fi recunoscuta de la distanta. Leurda poate fi confundata cu lacramioarele sau cu brandusele de toamna, acestea doua plante fiind otravitoare. Asadar, daca nu sunteti siguri ca puteti recunoaste planta, cel mai indicat este sa o cumparati din piete.

Frunzele sale alungite sunt folosite adesea pentru salate, ciorbe, piureuri. Avand in vedere gustul intepator, nu ar trebui consumata in cantitati mari decat in amestec cu alte alimente (de exemplu, urzici).

Printre proprietatile leurdei este si purificarea sangelui, fiind un detoxifiant puternic. Leurda actioneaza ca un vitaminizant si mineralizant pentru organism, fiind de mare ajutor pentru tratarea anemiilor si a asteniei de primavara.

Consumul de leurda ajuta la tratarea herpesului, eczemei si chiar al reumatismului. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului, avand si proprietati antiseptice, antitoxice, hipotensive si bactericide.

Este recomandat consumul de leurda in cazul problemelor stomacale si intestinale si ajuta chiar si la imbunatatirea memoriei. Pentru dificultatile de respiratie si pentru secretiile pulmonare se recomanda consumul de vin de leurda, acesta facand adevarate minuni in astfel de cazuri.
Retete cu leurda:
Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise