Quinoa este una dintre putinele surse "complete" de proteine vegetale, ce contine toti cei 9 amino acizi esentiali. Originara din America de Sud, quinoa a fost cosumata timp de mii de ani de incasi si de urmasii lor. Insa, abia in urma cu cativa ani a devenit un trend ca aceasta "cereala" sa fie inclusa in dietele oamenilor din mediul urban, ca o alternativa la orez, couscous sau bulgur. De aceea, quinoa pare sa fi aparut din senin, ca un moft trecator si invaluit in mister. Iata 5 lucruri interesante despre quinoa, care sa mai clarifice un pic lucrurile:
Multi spune despre quinoa ca ar fi o cereala, dar este cat se poate de fals. De fapt, este vorba despre semintele unei plante ce se inrudeste cu spanacul si sfecla.
In acelasi timp, chiar daca "nebunia" cu quinoa a luat amploare abia in nii trecuti, valoarea ei nutritionala a fost recunoscuta inca din 1955, cand intr-un studiu stiintific despre plantele din Anzi, au fost scrise urmatoarele:
In prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populara si comercializata este cea quinoa alba. Insa, exista si quinoa neagra si rosie.
Quinoa alba este folosita de cele mai multe ori in mancaruri similare cu pilaful, pe cand varianta rosie este mai folosita in salate, pentru ca se pastreaza mai bine dupa ce este gatita.
Quinoa neagra are un gust mai dulce si aromat, asa ca este folosita cu precadere la prepararea deserturilor.
Atunci cand este gatita, quinoa capata un aspect transparent, cu o dunga alba. Uneori aceasta dunga se separa de restul bobitei si au existat cazuri in care oamenii mai putin familiari cu acest tip de mancare au crezut ca este vorba de niste viermisori. De fapt, este vorba despre embrionul din seminte, care are tendinta de a se separa atunci cand quinoa este preparata.
Quinoa contine de doua ori mai multe fibre ca orice alta cereala
Fibrele sunt bune pentru sistemul digestiv, pentru prevenirea aparitiei bolilor cardio-vasculare si a diabetului. De asemenea, fibrele scad nivelul de colesterol si glucoza din sange si previn aparitia hemoroizilor.
Ei bine, daca pana acum cerealele erau laudate ca fiind o sursa excelenta de fibre, aflati ca semintele de quinoa au de doua ori mai multe fibre.
Buna pentru raceli si oase
Pe langa continutul ridicat de proteine, quinoa mai are si cantitati semnificative de magneziu si fier. Ambele minerale intaresc sistemul imunitar si oasele.
Iata si cateva retete cu quinoa:
Piept de pui Chili Piper de Cayenne cu garnitura de quinoa
Sarmalute in foi de vita cu carne si quinoa
Salata exotica de quinoa cu avocado si mango
Dovlecei umpluti cu quinoa si linte
Sursa foto: babble.com
Sursa articol: huffingtonpost.com
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii