5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre quinoa

Quinoa este una dintre putinele surse "complete" de proteine vegetale, ce contine toti cei 9 amino acizi esentiali. Originara din America de Sud, quinoa a fost cosumata timp de mii de ani de incasi si de urmasii lor. Insa, abia in urma cu cativa ani a devenit un trend ca aceasta "cereala" sa fie inclusa in dietele oamenilor din mediul urban, ca o alternativa la orez, couscous sau bulgur.  De aceea, quinoa pare sa fi aparut din senin, ca un moft trecator si invaluit in mister.  Iata 5 lucruri interesante despre quinoa, care sa mai clarifice un pic lucrurile:  

5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre quinoa

Quinoa nu este o cereala

Multi spune despre quinoa ca ar fi o cereala, dar este cat se poate de fals. De fapt, este vorba despre semintele unei plante ce se inrudeste cu spanacul si sfecla.

De aceea, quinoa nu contine gluten, iar frunzele sunt si ele comestibile.

In acelasi timp, chiar daca "nebunia" cu quinoa a luat amploare abia in nii trecuti, valoarea ei nutritionala a fost recunoscuta inca din 1955, cand intr-un studiu stiintific despre plantele din Anzi, au fost scrise urmatoarele:

"In timp ce niciun aliment nu contine de unul singur toti nutrientii necesari sustinerii vietii, quinoa se apropie destul de mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele de quinoa contin toti cei 9 amino acizi esentiali, ce nu pot fi produsi de corpul uman si pot fi luati doar din mancare."
Exista peste 100 de tipuri de quinoa

In prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populara si comercializata este cea quinoa alba. Insa, exista si quinoa neagra si rosie.

Quinoa alba este folosita de cele mai multe ori in mancaruri similare cu pilaful, pe cand varianta rosie este mai folosita in salate, pentru ca se pastreaza mai bine dupa ce este gatita.

Quinoa neagra are un gust mai dulce si aromat, asa ca este folosita cu precadere la prepararea deserturilor.

De ce apare o dunga alba pe bobitele de quinoa?

Atunci cand este gatita, quinoa capata un aspect transparent, cu o dunga alba. Uneori aceasta dunga se separa de restul bobitei si au existat cazuri in care oamenii mai putin familiari cu acest tip de mancare au crezut ca este vorba de niste viermisori. De fapt, este vorba despre embrionul din seminte, care are tendinta de a se separa atunci cand quinoa este preparata.

Quinoa contine de doua ori mai multe fibre ca orice alta cereala

Fibrele sunt bune pentru sistemul digestiv, pentru prevenirea aparitiei bolilor cardio-vasculare si a diabetului. De asemenea, fibrele scad nivelul de colesterol si glucoza din sange si previn aparitia hemoroizilor.

Ei bine, daca pana acum cerealele erau laudate ca fiind o sursa excelenta de fibre, aflati ca semintele de quinoa au de doua ori mai multe fibre.

Buna pentru raceli si oase

Pe langa continutul ridicat de proteine, quinoa mai are si cantitati semnificative de magneziu si fier. Ambele minerale intaresc sistemul imunitar si oasele.

Iata si cateva retete cu quinoa:

Piept de pui Chili Piper de Cayenne cu garnitura de quinoa

Salata de quinoa

Sarmalute in foi de vita cu carne si quinoa

Salata exotica de quinoa cu avocado si mango

Quinoa cu legume

Quinoa Energy Bars

Dovlecei umpluti cu quinoa si linte

Sursa foto: babble.com

Sursa articol: huffingtonpost.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise