7 lucruri pe care nu le stiai despre sofran

Ce gust ar mai avea mancarea fara condimentele de care suntem atat de dependenti?  Sofranul, numit adesea si aurul rosu al gastronomiei, este unul dintre cele mai celebre condimente din lume, fara de care gatitul din intreaga lume nu ar mai fi la fel.   Se spune ca sunt suficiente doar cateva firisoare pentru a schimba total aroma unui preparat. Din pacate, pretul sau ridicat nu il face accesibil tuturor celor pasionati de bucatarie. De multe ori, pe piata romaneasca se gaseste sofran fals; acesta consta intr-un amestec de sofran adevarat (doar cateva firisoare) si sofran salbatic, o varianta mult mai accesibila a sofranului adevarat.  

7 lucruri pe care nu le stiai despre sofran

Iata cateva lucruri interesante pe care (probabil) nu le stiai despre sofran:

1. Este cel mai scump condiment din lume. Pretul sau variaza intre 3000 si 10000 de dolari pentru 500 grame, fiind astfel nu doar cel mai scump condiment din lume, ci si cel mai scump aliment ( chiar mai scump decat caviarul!).
2. Pentru obtinerea unui kilogram de sofran sunt necesare aproximativ 130.000-250.000 de flori. Fiecare floare are 3 stigmate rosii sau portocalii, iar pentru 1 kilogram de sofran se folosesc aproximativ 350.000 de stigmate.
3. Este numit "aurul rosu". Fiind cel mai scump ingredient din lume, este asemanat adesea cu aurul.
4. Recoltarea se face cu mult efort. Sofranul se recolteaza toamna, manual. Este nevoie de multa grija si atentie pentru a le culege si a le usca.
5. Cea mai mare productie de sofran se inregistreaza in Iran. Spania a introdus sofranul in Europa in secolul al XIV-lea.
6. Pentru o aroma mai intensa, combinati-l cu apa fierbinte. In contact cu apa fierbinte, sofranul elibereaza foarte multe arome. Nu trebuie tinut decat 20 de minute, iar in urmatoarele 24 de ore sofranul va continua sa coloreze si sa aromeze preparatele. Tocmai din acest motiv preparatele asezonate cu sofran sunt mai delicioase a doua zi.
7. Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare. Dupa cum am spus, aromele acestuia ies la iveala doar in contact cu caldura. Asadar, simtiti-va liberi sa adaugati apa calda sau chiar lapte cald peste sofran. Daca il puneti direct in mancare, veti vedea ca nu isi va elibera aromele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise