Perele se numara printre fructele care i-au fascinat atat pe europeni, cat si pe chinezi. Primii au asemanat-o cu untul, iar in cultura chineza, para se afla la loc de cinste. De asemenea, Homer spunea ca para le-a fost daruita oamenilor de zei. Avand in vedere beneficiile pe care le are asupra sanatatii, nu este de mirare ca para a fost atat de apreciata de-a lungul vremii. Mai jos am trecut in revista 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre pere:
1. Perele sunt originare din Orientul Mijlociu si Europa. Abia in 1620 a fost plantat primul par pe teritoriul Americii de Nord, in Massachusetts.
2. Chinezii considera para un simbol al imortalitatii. De aceea, taierea unui par este un semn ce prevesteste o tragedie. De asemenea, niciun chinez nu va imparti vreodata o para cu altcineva, pentru ca se spune ca ar aduce ghinion.
3. Inainte ca tutunul sa ajunga in Europa, frunzele de pere erau fumate.
4. In Grecia antica, perele erau folosite in tratarea greturilor.
5. Lemnul de par este folosit pentru fabricarea articolelor de mobilier si instrumentelor muzicale. Totodata, cele mai bune ustensile de lemn pentru bucatarie sunt facute din lemn de par, deoarece acesta este inodor si este foarte rezistent. Riglele arhitectilor sunt facute din lemn de par, pentru ca acest lemn este foarte rigid.
6. Perele sunt o sursa excelenta de glucoza, care este transformata rapid in energie. De aceea, perele reprezinta o gustarea ideala intre mese, oferind acel surplus de energie pe care multi il cauta in batoane sau bauturi energizante.
7. Perele contin multe fibre, care sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos. O para contine 20-25% din doza zilnica recomandata de fibre.
8. Perele sunt recomandate femeilor insarcinate, pentru ca au un continut mare de acid folic - 10-20 mcg (in jur de 5% din doza zilnica recomandata). Acidul folic ajuta ca sarcina sa decurga normal si sanatos.
9. Perele ajuta la tratarea si prevenirea osteoporozei. Acestea sunt o sursa buna de bor, care ajuta la fixarea calciului in oase.
10. Perele sint printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sunt culese. Daca sunt lasate in copac sa se mai coaca, pulpa delicata, fina, devine granuloasa. Daca sunt culese, inainte de a se coace, sunt mai bune atat ca textura, cat si ca aroma. Pentru aceasta, trebuie pastrate in punga de hirtie, la temperatura camerei, intre 2 si 5 zile.
Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor pastrindu-si culoarea. Astfel, chiar daca la prima vedere par tari, daca la o simpla atingere cu degetul in zona coditei sunt moi, inseamna ca sunt coapte.
Surse articol: healthdiaries.com, topfoodfacts.com, bewellbuzz.com
Sursa foto: www.wired.co.uk, 7-themes.com
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii