Cartofii la cuptor sunt o garnitura versatila si delicioasa care poate insoti aproape orice fel principal. Iata cum sa-i prepari simplu si gustos, plus 10 sfaturi pentru a obtine cartofii perfecti.
Ingrediente de baza:
1 kg cartofi (de preferat cartofi rosii sau albi, cu coaja subtire)
3-4 linguri ulei de masline
sare si piper dupa gust
1 lingurita boia de ardei dulce sau iute (optional)
1 lingurita rozmarin proaspat sau uscat (optional)
2-3 catei de usturoi zdrobiti (optional)
Instructiuni:
Preincalzeste cuptorul la 200°C.
Spala bine cartofii si, daca preferi, poti sa-i cureti de coaja. Este recomandat sa lasi coaja daca este subtire, deoarece adauga textura si nutrienti.
Taie cartofii in cuburi sau felii de dimensiuni egale, pentru a se coace uniform.
Usuca cartofii bine cu un prosop de bucatarie pentru a indeparta excesul de umiditate. Acest pas ajuta la obtinerea unei texturi crocante.
Amesteca cartofii intr-un bol mare cu uleiul de masline, sarea, piperul, boiaua de ardei, rozmarinul si usturoiul zdrobit (daca folosesti).
Asaza cartofii intr-un singur strat pe o tava de copt, tapetata cu hartie de copt pentru a preveni lipirea.
Coace cartofii in cuptorul preincalzit timp de 30-40 de minute, pana devin aurii si crocanti.
10 sfaturi pentru cartofi perfecti:
Alege cartofi de calitate: cartofii rosii sau albi sunt cei mai buni pentru copt datorita continutului echilibrat de amidon.
Dimensiuni egale: taierea cartofilor in bucati egale asigura o coacere uniforma.
Uleiul de masline: foloseste un ulei de masline de calitate pentru a adauga gust si a ajuta la obtinerea unei texturi crocante.
Uscarea cartofilor: indepartarea excesului de umiditate este cruciala pentru a obtine cartofi crocanti.
Temperatura ridicata: coacerea la 200°C sau chiar mai mare ajuta la obtinerea unei texturi crocante la exterior si moi la interior.
Amestecul de condimente: adauga condimente dupa gust - boia, rozmarin, usturoi - pentru a intensifica aroma.
Un singur strat: asaza cartofii intr-un singur strat pe tava pentru a permite aerului cald sa circule si sa-i coaca uniform.
Folosirea hartiei de copt: previne lipirea si face curatarea tavii mai usoara.
Timp de odihna: lasa cartofii sa stea 5 minute dupa ce i-ai scos din cuptor inainte de a-i servi, pentru ca aromele sa se aseze.
Serveste cartofii la cuptor ca garnitura pentru carne, peste sau ca parte a unui platou de legume. Poti adauga si sosuri sau ierburi proaspete pentru un plus de aroma.
Pofta buna!
Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasaPlacinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasaSe spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.
Supa de toamna cu linte si oua de prepelitaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii