Impresioneaza-ti invitatii la masa de Craciun cu bunatati din carne de porc. Profita de carnea gata pregatita pentru gatit, pe care o gasesti la caserole in toate magazinele LIDL. Incearca rulada cu ciuperci, placinta cu merisoare sau pulpa cu portocale si prune uscate. Efortul pentru pregatirea lor este mai mare, dar si savoarea e pe masura!
Ingrediente:
1 muschi de porc (1 kg)
o legatura de patrunjel
o ceapa
ulei de masline
2 lingurite seminte de chimen
½ lingurita sare de mare
cateva cuisoare
un varf lingurita nucsoara
o crenguta de rozmarin
un pahar de vin
piper boabe rosu
Mod de preparare:
Muschiul de porc se desface in trei parti, pe lung, ca sa devina plat.
Intr-un bol se pun vreo cateva linguri de ulei de masline. Se adauga semintele de chimen si sarea, se amesteca. Cu acest ulei se unge bucata de carne pe toate partile si apoi se pune la rece.
Se prepara umplutura. Intr-o tigaie se incalzesc 3 linguri ulei si se caleste ceapa tocata marunt, pana devine aurie, apoi se pune peste ciupercile tocate marunt.
Se adauga sare, nucsoara si cateva frunze de rozmarin. Se lasa la foc potrivit pana se evapora apa lasata de ciuperci, amestecand din cand in cand.
Se ia tigaia de pe foc si se lasa la racit. Se ia bucata de carne si se intinde peste ea jumatate din compozitia de ciuperci, impreuna cu jumatate din patrunjelul verde tocat.
Se rulealeaza strans si se lega bine cu sfoara. Din loc in loc se infig cuisoarele. Se pune rulada intr-o cratita potrivita. Se stropeste cu ulei de masline, vin si putina apa rece, se adauga crengute de rozmarin si piperul si se dau la cuptor.
La inceput se acopera cu folie si se lasa la foc moderat, 175-180 grade cam jumatate de ora. Se scoate folia si se intoarce rulada. Se mai lasa sa se rumeneasca, udand-o periodic cu lichidul din tava, inca 30 de minute sau cat trebuie ca sa fie patrunsa si rumenita.
Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii.
Ingrediente:
Pentru umplutura:
300 g merisoare proaspete sau congelate
3 linguri zahar fin
sucul de la o jumatate de portocala
o lingura de ulei de masline
o ceapa
4 felii de kaizer afumat
2 catei de usturoi
cimbru
500 g carne de porc de lucru
sare
piper
putina nucsoara rasa
Pentru aluat:
450 g faina
100 g untura
4 linguri lapte
Se pun merisoarele cu zaharul si sucul de portocale si se fierb la foc mic, pana cand incep sa se sparga, iar sosul se ingroasa. Se lasa deoparte sa se raceasca.
Se incalzeste uleiul intr-o cratita si se prajeste ceapa tocata pana se inmoaie. Se adauga kaizerul si usturoiul si se prajeste pana se rumeneste, apoi se pun cimbrul si salvia. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga carnea de porc tocata. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara, se amesteca si se lasa deoparte.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Aluatul: se cerne faina intr-un vas, impreuna cu doua lingurite de sare. Separat, se topeste untura in lapte, intr-o cratita cu 150 ml de apa. Se toarna apoi peste faina si amesteca cu o lingura de lemn pana cand se intareste aluatul.
Se framanta putin pe o suprafata tapetata cu faina, pana cand se omogenizeaza. Se pune aluatul intr-o forma detasabila rotunda si se ridica pe peretii vasului. Se pune umplutura de carne si peste ea se toarna sosul de merisoare si se niveleaza suprafata. Se coace timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului. Se lasa la copt inca 40 de minute, pana cand aluatul se rumeneste.
o bucata de fleica de porc (in jur de 1kg)
2 portocale
200 ml suc de portocale
50 ml apa
o lingurita de zahar
100 g prune uscate fara samburi
Pentru marinata:
2-3 catei de usturoi
3 frunze de dafin
2 crengute de cimbru
o lingurita de oregano
o lingurita de rozmarin
o lingurita de boia dulce
sare de mare
piper macinat
coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare:
Se ruleaza bucata de fleica si se leaga cu o sfoara, ca sa capete o forma rotunda. Apoi se marineaza. Se pune intr-un vas cu capac si se lasa cateva ore la frigider.
Se scoate si se caleste friptura pe toate partile intr-o tigaie in care s-a pus o lingura de ulei, pana capata o culoare frumoasa. Se incinge cuptorul la 180 de grade, se pune pulpa intr-un vas, se aseaza feliile de portocale si prunele pe marginea vasului de jur imprejur, se stropeste cu sucul de portocale amestecat cu apa si cu lingurita de zahar, dupa care se acopera vasul si se lasa la cuptor circa 35-40 minute.
Se descopera vasul, se mareste temperatura la 220 de grade si se mai lasa 15 minute sa se rumeneasca.
Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustosIncearca o reteta simpla si delicioasa de chiftelute de soia in sos de rosii, perfecta pentru o masa gustoasa de post. Usor...
Chiftelute de soia in sos de rosii – reteta de post, simpla si delicioasaIncearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii