Este unul dintre cei mai buni cozonaci mancati vreodata. Imi place consistenta usor umeda si faptul ca nu se usuca nici dupa 4 zile.
Ingrediente:
500-600 gr faina (500 daca avem oua mici si 600 daca sunt mari)
20 gr drojdie
250 gr lapte
90 gr zahar
90 gr unt
2 oua intregi
50 gr unt si ceva zahar pentru umplutura
zahar vanilat
alte arome
Facem o maia din: 200-230 gr faina (din faina totala) tot laptele si drojdia stinsa cu o lingurita de miere sau zahar.
O lasam cam o ora sa-si dubleze volumul dupa care adaugam restul ingredientelor asa: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si aromele.La inceput amestecam cu o lingura de lemn iar cand incepe sa prinda consistenta o lucram cu mana pana devine elastic, dar moale.Punem la crescut intr-un loc ferit de curent cam 1.30.
Dupa ce si-a dublat volumul trecem aluatul pe planul de lucru usor infainat si il intindem cu sucitorul fara insa a-l lucra prea mult.
Ungem foaia cu crema de unt (cele 50 gr unt plus zaharul,eu am pus si ceva scortisoara dar voi puteti pune ce vreti de la cacao,nuci,ciocolata etc).
O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm din care facem trandafirul). Apoi spintecam ruloul lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele):
Si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
O asezam in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si o lasam sa creasca pana ajunge la buza formei:
O ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte:
O dam la cuptor la 180 grade(cuptor preincalzit) pentru 30-40 minute
~ Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Laurei Adamache! ~
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii