Secrete pentru cele mai bune muraturi si conserve

Ne aflam in plin sezon de facut conserve, asa incat sa ne putem bucura un an intreg de castraveciori crocanti, ardei aromati, zacusca divina sau gogosari spectaculosi.

Secrete pentru cele mai bune muraturi si conserve

Mai jos veti gasi cateva linkuri catre ghiduri complete pentru conservat tot ce a avut vara mai bun sa ne ofere. De asemenea, ce-ar fi sa incercam si alte conserve, de pe alte meleaguri, macar o data?

De-a lungul timpului, de cand suntem impreuna, am strans o sumedenie de articole si retete care sa ne ajute pe toti sa facem cele mai reusite muraturi si conserve.

Spre exemplu, aici sunt disponibile toate sfaturile de baza pentru a reusi in arta conservelor chiar si cei care sunt inca in stadiul de incepatori. De aici aflati tot ce trebuie despre o clasica zacusca, de nota zece, plus o reteta cu peste!

Nu in ultimul rand, va reamintim de compilatia fenomenala de retete culese de la membrii Gustos.ro: retetarul de conserve fel si fel, pentru orice gusturi, bugete sau posibilitati.

Pentru cei care ar dori sa-si largeasca orizonturile intr-ale conservatului, iata cateva idei noi de pus la borcan si in camara:

Kimchi

Kimchi este o retata traditional coreeana, bazata pe varza murata in condimente. Este un preparat tare migalos, dar rezultatele sunt pe masura.Varza folosita este varza chinezeasca (varza napa). Nutritional vorbind, este printre cele mai sanatoase alimente din lume (revista Health o plaseaza in top 5 gratie vitaminelor (A, B1, B2, C), mineralelor (calciu, fosfor si fier), fibrelor, proteinelor, bacteriilor sanatoase (care ajuta digestia si, aparent, ajuta la prevenirea cancerului de colon). Totul intr-o valoare calorica mica (32 kcal/ 100 g).

Mai mult sau mai putin uimitor, coreenii consuma kimchi chiar si de 3 ori pe zi! Totusi, nu va ganditi ca il prepara zi de zi. Dimpotriva, il fac rar, doar ca il fac in cantitati industriale si il pastreaza in vase de ceramica, in beciuri. Iar la preparare participa intreaga familie - ceea ce nu face decat sa intareasca traditia de a consuma kimchi.

Ingrediente:

2 verze chinezesti medii (gasiti la supermerket), 3 ridichi coreene (pot fi inlocuite foarte bine cu ridichi negre sau gulii), sare (cca 320-350 g, in functie de cat de mari sunt verzele), 160 g faina de orez (sau faina de grau, daca nu aveti acces la cea de orez), un morcov ras, 80 g zahar, apa, 300 g de ardei usturat uscat (tocat sau cumparat direct fulgi), 300 ml sos de peste (se gaseste in supermarketuri, la raionul de produse cu specific asiatic), o ceapa mare alba, o capatana de usturoi, o radacina de ghimbir (60-70 de g) sau un plic de ghimbir pulbere, o legatura mare de ceapa verde (7-8 fire), o legatura de arpagic asiatic (sau usturoi verde); (optional, scoici proaspete - aceasta este o varietate).

Varza se spala fara sa se desfaca. Se scurge si se sectioneaza in jumatate pe lungime. Fiecare dintre cele doua jumatati se sectioneaza si ele in jumatati , tot pe lung. (obtinem sferturi de varza). Aveti grija sa nu deteriorati cotorul si sa nu desprindeti frunzele! Fiecare frunza in parte se unge cu sare, fara sa se desprinda de cotor. Cu cat suntem mai aproape de baza frunzei si de cotor, cu atat presaram mai multa sare.

Varza sarata se lasa deoparte, pentru a se inmuia. Se curata ridichile si doua intre ele se taie in cubulete de 2 cm. Se sareaza si acestea si se lasa sa stea.Se lasa 2 ore, cat sa se patrunda si varza si ridichile, apoi se intorc pe cealalta parte, asa incat sararea sa se faca uniform. Dupa alte 2 ore (4 in total), ar trebui ca varza si rdichile sa se fi inmuiat vizibil si uniform. Se spala in cate 3 jeturi de apa rece, pentru a se inlatura sarea.

Intre timp, se prepara pasta. Faina se amesteca cu 3 cani mici de apa, se pune intr-un vas si se lasa la fiert, amestecand constant. Cand incepe sa clocoteasca usor, adaugati zaharul (80 g) si amestecati pe foc inca un minut. Lasati sa se raceasca. Ce ati obtinut este un soi de porridge.

In acesta se inglobeaza celelalte ingrediente, unul cate unul: sosul de peste, ardeiul iute (nu neaparat cele 300 g, ci cat considerati ca puteti...indura), o ceasca de usturoi pisat, o lingura de ghimbir tocat, ceapa tocata. Daca aveti un blender, folositi-l cu incredere pentru aceste ingrediente.

Firele de ceapa verde se sectioneaza pe lung, arpagicul se toaca grosier, iar cea de-a 3a ridiche se taie in fasii cat mai lungi si mai subtiri. Acestea se adauga la pasta obtinuta. Peste varza scursa se incepe aplicarea pastei. Daca tineti ma mainile dumneavoastra, purtati manusi! Pasta este deosebit de picanta!

Pasta se aplica pe fiecare frunza si intre frunze (nu ziceam ca necesita migala?), apoi varza unsa bine se pune in pungi sigilate de plastic sau borcane de sticla si se lasa la temperatura camerei, undeva la umbra, pentru o zi-doua. Restul de pasta se amesteca cu acele cuburi de ridiche de care vorbeam la inceput - obtineti astfel kaktugi, pe care o puteti consuma alaturi de kimchi si de orice altceva doriti.

Dupa maximum doua zile, kimchi va fi fermentat suficient (va dati seama dupa miros). Totusi, puteti foarte bine sa consumati aceasta muratura extraordinara si imediat dupa preparare. Se tine la frigider dupa ce este gata.

In cazul in care indrumarile de mai sus nu sunt perfect clare, noi am gasit si un video care sa faca lucrurile simple ca buna ziua, speram sa va fie de folos!

Oua murate

Nu stim daca ati incercat vreodata, dar sunt absolut delicioase! In plus, sunt mult mai putin perisabile decat ouale preparate oricum altcumva. Merg de minune in salate, sandwich-uri, la micul dejun sau in aperitive.

Acestea pot fi conservate fie in saramura, fie in apa cu otet, dar musai trebuie condimentate sanatos.

Se recomanda sa alegeti oua care nu sunt foarte proaspete, fiindca se curata mai greu de coaja. Cel mai bine, optati pentru oua de doua-trei zile.

Se pun in apa rece si se fierb la foc iute. Dupa ce au dat in primul clocot, se lasa focul mic si se mai tin pe foc un sfert de ora. Aveti grija sa nu le supragatiti, deoarece vor prinde o textura mai tare, iar galbenusul va prinde o inestetica nuanta gri.Se pun apoi sub jet de apa rece, pentru a se raci cat mai repede. Se decojesc cu grija, pentru a nu strica amestecul si se aseaza intr-un borcan sigilabil. Peste ele se toarna solutia de murat (fie saramura, fie solutie acida, cu otet). Orice solutie ati alege, aceasta se toarna fierbinte peste ouale decojite.

Ouale trebuie sa fie toate acoperite cu lichid. Se adauga condimentele peste, se sigileaza vasul si se dau la rece.Atentie, nu lasati ouale afara (la temperatura camerei) pentru mai mult de doua ore. Dureaza cam o saptamana pana sunt gata ouale de dimensiuni medii. Pentru cele mai mari, se lasa intre doua saptamani si o luna. Lasate la rece, ouale murate vor fi in stare excelenta pentru cateva luni.

Diferite combinatii pentru murarea oualor (cantitati pentru un litru de oua murate):

- in marar: 350 ml otet de vin, alb; 250 ml apa; o lingurita rasa de seminte de marar; un sfert de lingurita de piper alb; 3 lingurite sare; 1/4 lingurita de boabe de mustar; 1/2 lingurita zeama de ceapa (ceapa data prin blender); 1/2 lingurita usturoi tocat.

- amestec negru si picant: 350 ml otet de cidru; 110 ml apa; 2 linguri zahar; 1 lingura de zahar brun; 1/2 lingurita boabe de piper; 1/2 lingurita boabe de mustar; 1/2 lingurita sare pentru afumat ("hickory"); 2 lingurite sare.

- cu sfecla rosie: 250 ml de suc facut din sfecla conservata si pasata; 110 ml otet de cidru; 1 lingurita zahar brun; cateva bucatele de sfecla din conserva.

Andhra de rosii

Un tip de conserva ce provine din zona Andhra Pradesh, Sudul Indiei, care are un gust exceptional si se poate consuma foarte bine si cu orez fiert, simplu. Practic, este un soi de zacusca indiana.

Se face din urmatoarele ingrediente:

1 kg de rosii coapte, dar ferme, spalate, curatate si taiate cubulete; 6 linguri ulei de susan (sau chiar ulei de floarea soarelui); 2 maini de tamarind (inmuiate in apa si curatate de seminte); 8-10 ardei iuti; 2 lingurite de chimen; 2 lngurite de seminte de mustar; o jumatate de lingurita de usturoi pisat; sare dupa gust.

Intr-o tigaie, se incinge o jumatate din cantitatea de ulei si se adauga rosiile. Se calesc usor pana se inmoaie, apoi se paseaza bine de tot. Tamarindul si ardeiul usturat se paseaza si ele si se amesteca cu pasta de tomate.Intr-un alt vas de gatit, se incinge restul de ulei si se adauga semintele de mustar.Se ametseca toate ingredientele si se lasa pe foc min 4-5 minute, amestecand constant. Se iau de pe foc, se drege totul de sare si se verifica daca mai are nevoie de condimente.

Se lasa sa se raceasca si se da la frigider intr-un vas de sticla inchis ermetic. Se va putea consuma pe paine prajita, alaturi de orez sau in alte mancaruri.

Conserva de lamaie

Acest tip de conserva este, in egala masura, popular in bucataria indiana, nord africana (mai ales marocana) si cambogiana. Lamaile preparate astfel sunt excelente in zeci de combinatii: cu masline, cu anghinare, fructe de mare, vita, pui sau orez. O combinatie inedita presupune adaugarea de hrean ras si consumarea compozitiei obtinute cu fructe de mare.

Ingrediente:

7-8 lamai medii, spalate, curate si uscate; 160 g sare; 80 g praf de chilli picant; 160 g zahar; 3 lingurite de tumeric; daca aveti, o lingurita de seminte de schinduful (numele clasic al plantei este fenugreek) - daca nu aveti, este ok; 1 lingurita seminte de mustar (preferabil negru); 1/2 pulbere de seminte de fenicul. Sucul de la doua lamai.

Lamaile (perfect uscate!) se curata de moturi si se taie in cubulete, cu coaja cu tot. Acestea se aseaza intr-un borcan mare de sticla (cat sa fie borcanul plin ochi). Nu va faceti griji, compozitia se va "lasa". Peste lamai se presara sarea, zaharul, tumericul si pulberea de chili, apoi se pune capacul si se zguduie usor borcanul, asa incat sa se distribuie totul uniform peste cat mai multe bucatele de lamaie.

Se pune capacul si se lasa asa, cat mai expus la lumina solara.

Dupa vreo 10 minute, schinduful, mustarul si feniculul se tin pe foc, intr-o craticioara, sa se rumeneasca cateva momente. Se iau de pe foc si se macina/ rasnesc impreuna, apoi se adauga peste lamai, apoi se toarna si sucul de lamaie si se mai zguduie putin. Veti observa ca deja lamaile s-au mai lasat.Borcanul se va lasa la soare (si se va agita din cand in cand) timp de minimum o luna, pana se inmoaie lamaile de tot.

Daca nu aveti rabdare, puteti prepara termic aceasta conserva, intr-un vas cu fundul gros si la foc mic, pana se inmoaie tot.

In India, se mai prepara si cu ulei, insa aroma este mult mai intensa si mai uimitoare in lipsa uleiului.

Voi ce alte conserve spectaculoase mai pregatiti si cum anume?

Sursa foto

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise