Toamna este momentul sa ne gandim la ce fel de legume, fructe sau verdeturi conservam pentru la iarna, ce muraturi punem si ce fel de dulceturi facem. Noi v-am pregatit un articol despre cele mai importante legume sau fructe pe care le poti conserva si cateva sfaturi.
Dovlecei
Alegeti-i cu grija – trebuie neaparat sa conservati doar dovlecei foarte tineri. Ii puteti conserva in mai multe feluri: prin fierbere la bain-marie, in bulion, in untdelemn sau prin uscare – depinde la ce doriti sa ii folositi. Daca vreti ca pe viitor sa ii umpleti, va recomandam sa-i conservati prin fierbere in bain-marie.
Reteta: Dovlecei conservati
Fasole teci
Din nou, alegeti un soi tanar si conservati prin fierbere. Spalati-le bine, apoi fierbeti-le in apa clocotita cu sare. Dupa ce le scoateti, raciti-le si pastrati-le in pungi in congelator sau in borcane, alaturi de zeama in care au fiert, in camara. Se mai pot conserva in bulion, in apa rece, saramura sau prin uscare.
Reteta: Fasole verde conservata
Mazare
Pregatiti-o pentru conservare imediat ce ati cumparat-o. Fierbeti mazare pe jumatate, apoi adaugati sare (cam 200 g la 1 kg de mazare) si putin conservant. Dupa ce a fiert, pastrati-o in sticle, dupa ce le puneti un dop de sare si asezati sticlele in camara. Si mazarea se mai poate conserva prin uscare.
Reteta: Mazare congelata
Conopida
Daca vreti sa conservati conopida pentru a folosi ulterior in mancare, rupeti-o in buchete mici si apoi opariti-o cam 10 minute si pastrati-o la congelator.
Reteta: Conopida conservata
Dulceturi
In functie de gusturile voastre si ale familiei, alegeti tipul de dulceata pe care vreti sa-l faceti. Noi va recomandam dulceata de cirese, visine, caise, nuci, mure, prune, gutui sau chiar coji de pepene verde.
Reteta: Dulceata de visine
Muraturi
Castravetii ii puteti conserva in multe feluri: cu sare, cu otet, chiar... la soare! In rest, puteti pune morcovi, conopida, gogosari, gogonele, pepenasi...
Reteta: Muraturi asortate
Zarzavat
Pentru ciorbe bune si fierbinti puneti din vreme legume la borcan. De regula, intr-un amestec de zarzavat se adauga morcovi, ceapa, ardei grasi, rosii, patrunjel, telina.
Reteta: Zarzavat pentru iarna
Zacusca
De vinete, cu ciuperci, cu... peste! Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente. Optional, se mai pot adauga ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion.
Reteta: Zacusca cu ciuperci
Si pentru ca invatam cel mai bine de la gospodine asemenea noua, am facut o lista de utilizatoare Gustos.ro care si-au strans retetele de conserve intr-un singur loc. Fie ca vreti sa preparati retete a la Valentina Ionita, Sidy sau Samyra, retetele acestor super-gospodine va vor ajuta sa treceti testul de toamna si sa va imbogatiti camara.
Valentina Ionita a facut un “tur de forta” si ne-a aratat nu mai putin de 20 de retete de legume sau fructe congelate pentru iarna:
Legume:
Fructe:
Verdeturi:
Sidy si-a strans toate retetele care au incaput in camara pe forumul nostru. Aflati de la ea cum sa preparati Visine pentru prajituri la borcan, Zarzavat pentru iarna, Ketchup, Zacusca de vinete, Dulceata de caise, Hrean pentru iarna, Ardei iuti la borcan si multe altele: Camara lui Sidy.
Samyra, o alta super-gustoasa de pe forumul nostru, a strans la un loc cele mai bune retete ale sale de dulceata. Daca vreti sa preparati delicatese precum Dulceata de ananas cu pepene galben, de piersici cu trandafiri, de portocale si Campari, de ananas si mere, de caise si maracuja, de kiwi, penene si multe altele, vizitati topicul Samyrei de pe forum: Dulceturile Samyrei.
Spor la “conservat”! :)
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii