Sa umplem camara cu bunatati!

Toamna este momentul sa ne gandim la ce fel de legume, fructe sau verdeturi conservam pentru la iarna, ce muraturi punem si ce fel de dulceturi facem. Noi v-am pregatit un articol despre cele mai importante legume sau fructe pe care le poti conserva si cateva sfaturi.

Sa umplem camara cu bunatati!

Dovlecei

Alegeti-i cu grija – trebuie neaparat sa conservati doar dovlecei foarte tineri. Ii puteti conserva in mai multe feluri: prin fierbere la bain-marie, in bulion, in untdelemn sau prin uscare – depinde la ce doriti sa ii folositi. Daca vreti ca pe viitor sa ii umpleti, va recomandam sa-i conservati prin fierbere in bain-marie.

Reteta: Dovlecei conservati

Fasole teci

Din nou, alegeti un soi tanar si conservati prin fierbere. Spalati-le bine, apoi fierbeti-le in apa clocotita cu sare. Dupa ce le scoateti, raciti-le si pastrati-le in pungi in congelator sau in borcane, alaturi de zeama in care au fiert, in camara. Se mai pot conserva in bulion, in apa rece, saramura sau prin uscare.

Reteta: Fasole verde conservata

Mazare

Pregatiti-o pentru conservare imediat ce ati cumparat-o. Fierbeti mazare pe jumatate, apoi adaugati sare (cam 200 g la 1 kg de mazare) si putin conservant. Dupa ce a fiert, pastrati-o in sticle, dupa ce le puneti un dop de sare si asezati sticlele in camara. Si mazarea se mai poate conserva prin uscare.

Reteta: Mazare congelata

Conopida

Daca vreti sa conservati conopida pentru a folosi ulterior in mancare, rupeti-o in buchete mici si apoi opariti-o cam 10 minute si pastrati-o la congelator.

Reteta: Conopida conservata

Dulceturi

In functie de gusturile voastre si ale familiei, alegeti tipul de dulceata pe care vreti sa-l faceti. Noi va recomandam dulceata de cirese, visine, caise, nuci, mure, prune, gutui sau chiar coji de pepene verde.

Reteta: Dulceata de visine

Muraturi

Castravetii ii puteti conserva in multe feluri: cu sare, cu otet, chiar... la soare! In rest, puteti pune morcovi, conopida, gogosari, gogonele, pepenasi...

Reteta: Muraturi asortate

Zarzavat

Pentru ciorbe bune si fierbinti puneti din vreme legume la borcan. De regula, intr-un amestec de zarzavat se adauga morcovi, ceapa, ardei grasi, rosii, patrunjel, telina.

Reteta: Zarzavat pentru iarna

Zacusca

De vinete, cu ciuperci, cu... peste! Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente. Optional, se mai pot adauga ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion.

Reteta: Zacusca cu ciuperci

Si pentru ca invatam cel mai bine de la gospodine asemenea noua, am facut o lista de utilizatoare Gustos.ro care si-au strans retetele de conserve intr-un singur loc. Fie ca vreti sa preparati retete a la Valentina Ionita, Sidy sau Samyra, retetele acestor super-gospodine va vor ajuta sa treceti testul de toamna si sa va imbogatiti camara.

Valentina Ionita a facut un “tur de forta” si ne-a aratat nu mai putin de 20 de retete de legume sau fructe congelate pentru iarna:

Legume:

Fasole verde

Conopida si broccoli

Porumb

Telina

Rosii

Varza dulce

Dovlecei

Ardei grasi

Mazare

Spanac

Fructe:

Caise si piersici

Mure, afine, zmeura

Prune

Cirese si visine

Corcoduse

Verdeturi:

Marar

Patrunjel verde

Leustean

Frunze de vita

Tarhon

Sidy si-a strans toate retetele care au incaput in camara pe forumul nostru. Aflati de la ea cum sa preparati Visine pentru prajituri la borcan, Zarzavat pentru iarna, Ketchup, Zacusca de vinete, Dulceata de caise, Hrean pentru iarna, Ardei iuti la borcan si multe altele: Camara lui Sidy.

Samyra, o alta super-gustoasa de pe forumul nostru, a strans la un loc cele mai bune retete ale sale de dulceata. Daca vreti sa preparati delicatese precum Dulceata de ananas cu pepene galben, de piersici cu trandafiri, de portocale si Campari, de ananas si mere, de caise si maracuja, de kiwi, penene si multe altele, vizitati topicul Samyrei de pe forum: Dulceturile Samyrei.

Spor la “conservat”! :)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise