Chutney are o consistenta similara cu gemul sau salsa si este folosit drept condiment dulce-acrisor. Este preparat din fructe si zahar pentru a da un gust dulce si aproape toate tipurile din acest fel de mancare contin otet si poate ceapa, pentru a da acel gust acrisor.
Ingredientele sunt amestecate si fierte la foc mic. Desi chutney este in principal dulce si acrisor, exista multe variatii de condimente care adesea ofera un gust picant sau iute.
Originar din India, chutney a fost importat din aceasta tara in Europa Occidentala in secolul al XVII-lea. Reproducerile europene ale chutney-ului sunt adesea numite fructe si legume „cu gust de mango”, pentru ca cele mai intalnite fructe folosite in prepararea lui sunt cele de mango. Cuvantul „chutney” este derivat din cuvantul est-indian „Chatni”. Cuvantul „a zdrobi” in hindusa inseamna literalmente „a face chutney”. Aceasta semnifica procesul prin care este facut chutney, adesea ingredientele sunt zdrobite cu piatra.
Precum gemurile si jeleurile, chutney poate fi cu bucati de ingrediente sau omogen si cremos. In India, chutney picant este de obicei servit cu curry si cu carne rece sau legume. Chutney dulce este bun cu paine sau biscuiti crocanti si branza si poate servi drept gustare sau masa frugala.
Unele dintre cele mai populare ingrediente pentru chutney, in plus fata de mango, sunt limetele (lamai verzi), merele, caisele, prunele, piersicile, rosiile, lamaile si chiar nuca de cocos. Condimente in plus mai pot fi cuisoare, usturoi, coriandru, ghimbir, piper, ardei iuti, tamarin si menta. Chutney este atat de divers incat poate fi facut din doar cateva ingrediente pentru a da o varietate de arome si stiluri. Fructele uscate merg in mod special bine in chutney pentru ca isi pastreaza textura, dar da un gust acrisor langa zahar si condimente.
Chutney este de obicei mancat proaspat in India, dar in lumea occidentala acesta este adesea conservat. In SUA si in Marea Britanie, a oferi chutney drept condiment devine similar cu a oferi gem sau ketchup la masa. El poate fi oferit la o cina formala alaturi de o mancare mai sofisticata sau la un picnic obisnuit cu chipsuri de tortilla sau biscuiti crocanti. Oricare ar fi ocazia, chutney este un deliciu gustos, dulce si acrisor care in mod sigur va placea tuturor.
Va invitam sa testati cateva retete de chutney:
Chutney de ceapa rosie - de la Isabela Luca
Mary Berry's Christmas Chutney - de la Eileen cuisine
Plus peste 20 de alte retete.
Sursa foto.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii