Pizza Calzone

Calzone este un tip de pizza italiana in care aluatul e infasurat peste ingrediente, in forma de semicerc, de regula. Ingredientele folosite in Calzone sunt, de obicei, branza (mozzarella si ricotta), sunca, salam, legume sau chiar oua. Se serveste cu sos marinara cu usturoi si busuioc.

Pizza Calzone

In Italia, poti gasi calzone si la micile magazine de mancare de pe strada, intrucat e un fel de mancare care se poate consuma “din mers”. Exista tot felul de variante, in functie de zona: in Puglia se numesc Panzerotti si sunt umplute doar cu rosii si mozzarella, in Sicilia li se spune “cuddiruni” si sunt umplute cu ceapa, ansoa, masline, branza, mortadella.

In Connecticut, exista un preparat numit “scacciata”, similar cu calzone, dar umplut cu broccoli, spanac, cartofi, ceapa si, uneori, carnati. Felul de mancare provine din Sicilia.

In Scotia, gasim calzone umplut cu carne de pui si ceapa picanta.

Iata si o reteta de Calzone:

Timp de preparare:

1 ora (complexitate redusa)

 

Ingrediente:

Ingrediente aluat:

500g faina

10g drojdie

2 linguri ulei

1 galbenus

1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

salam, sunca (orice avem prin frigider)

2 oua

oregano, piper

200g masline

1 ceapa potrivita

Pentru uns:

1 ou


Mod de preparare:

Se amesteca toate cu oul crud.Se pun si condimentele si se lasa deoparte cat timp ne ocupam de aluat.Drojdia se dizolva in 2-3 linguri de apa calduta.Se amesteca apoi cu 1-2 linguri de faina si se amesteca bine, pana se obtine o crema de consistenta smantanii. Se acopera si se lasa, la temperatura camerei 30 de minute.

Dupa jumatate de ora arata asa.Se pune apoi intr-o adancitura facuta in faina si se amesteca usor cu uleiul, galbenusul de ou, sarea si 250 ml de apa calduta. Se amesteca pana se inglobeaza toate ingredientele in faina.Se trece apoi pe o planseta si se framanta, pana se obtine un aluat omogen si elastic.Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet si se lasa la dospit, intr-un loc ferit de curent, aproximativ o ora.Aluatul dospit este bine crescut daca si-a dublat volumul.

Aluatul crescut se imparte in bucatele egale, se framanta din nou fiecare parte de aluat si se formeaza sfere rotunde.Se intinde aluatul in foite subtiri si rotunde, care se acopera cu un start subtire de ulei.Intre timp cuptorul se incinge.Se presara umplutura pe fiecare jumatate de foaie de aluat, avand grija sa se lase libera o margine de 2,5 cm (aproximativ).

Se pliaza cu jumatatea de aluat neacoperita cu umplutura si se ruleaza pe margine, pentru a nu iesi compozitia afara. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut iar deasupra se presara cascaval ras.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise