Orasul italian distrus de cutremur se pregatea pentru un mare festival culinar dedicat spaghetelor all'amatriciana

Orasul italian Amatrice a fost distrus complet in urma cutremurului de miercuri. Peste 240 de oameni si-au pierdut viata, iar tragedia putea fi chiar mai mare daca seismul lovea un pic mai tarziu, pe 27 august, cand aici s-ar fi tinut festivalul culinar dedicat pastelor all'amatriciana. In acest weekend, urma sa aiba loc a 50-a editie a festivalului anual dedicat spaghetelor ce poarta numele orasului. Este un festival culinar foarte apreciat si unul dintre motivele pentru care in oras se aflau multi turisti. Insa, numarul maxim de turisti urma sa fie inregistrat in week-end. Pe cateva din zidurile ramase in picioare se mai pot vedea afise care anuntau festivalul.  

Orasul italian distrus de cutremur se pregatea pentru un mare festival culinar dedicat spaghetelor all'amatriciana

Statul italian a lansat o campanie de intrajutorare prin care cate 2 euro vor fi donati spre Cruce Rosie, pentru fiecare farfurie de paste all'amatriciana vanduta in orice restaurant din Italia.
Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezinta una dintre cele mai pretioase mosteniri.

Reteta originala presupune doar 7 ingrediente: guanciale (specialitate italieneasca din carne de porc), pecorino (o branza italieneasca maturata), chili, piper, vin alb, rosii din San Marzano si, bineinteles, pastele.

Iata si istoria acestor paste:
Pe pasunile verzi din Amatrice, ciobanii obisnuiau sa se hraneasca cu branza si gusa de porc, pe care le combinau cu paste proaspete facute din faina si apa. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana alba. Abia la sfarsitul anilor 1700, rosiile si chili-ul au devenit parte din reteta, dupa ce acestea au fost aduse de americani in Italia. Astfel a aparut varianta moderna ce se serveste astazi in toate restaurantele italiene.

Asadar, daca va aflati in Italia, treceti pe la o trattorie si comandati o portie de all'amatriciana.

Sursa articol: npr.org

Sursa foto: zencancook.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise