Este perioada in care toate gospodinele pun bulion pentru la iarna. Poate parea o treaba usoara, dar nu este chiar asa. Pentru a obtine un bulion gustos, exista cateva secrete pe care trebuie sa le cunosti, altfel este destul de simplu sa dai gres. Iata cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand pui bulion:
1. La bulion nu merge chiar orice. Rosiile pentru bulion nu trebuie sa fie nici prea verzi, nici prea coapte. De asemenea, cele mai bune rosii pentru bulion sunt cele carnoase, nu cele zemoase.
Se folosesc doar bucatile sanatoase, inlaturandu-se partile putrezite, mucegaite sau alterate. Altfel, risti ca bulionul sa mucegaiasca in camara.
2. Pentru obtinerea sucului de bulion se poate folosi o masina de tocat rosii, iar rosiile taiata in bucati mari se dau de doua ori prin aceasta. Sucul se colecteaza intr-un vas curat.
O alta metoda este fierberea rosiilor taiate in bucati mari pana se inmoaie. Apoi, rosiile fierte se strecoara printr-o sita sau printr-un tifon, iar sucul se pune, din nou, la fiert.
3. Sucul de rosii se fierbe pana cand scade cu doua degete sau pana cand dispare spuma care se formeaza in timpul fierberii. Asta inseamna un timp destul de mare pe care sucul il va petrece pe foc, ore bune.
4. In bulion nu se adauga sare, zahar sau conservant. Daca, totusi, nu te poti abtine de la a adauga sare, atunci ai grija sa nu fie iodata.
La sfarsitul fierberii se pot adauga un manunchi de frunze de telina sau de busuioc, pentru o aroma mai deosebita.
5. Sticlele in care urmeaza sa fie pus bulionul trebuie curatate bine si sterilizate, oparindu-le cu apa fierbinte sau tinandu-le la cuptor, pe tava metalica.
Tot pe o suprafata metalica este bine sa fie puse cand se toarna lichidul fierbinte. Ca sa nu se sparga sticlele, toarna mai intai doua degete de bulion in fiecare sticla, abia apoi sunt umplute. Inainte de a fi sigilate, se mai poate adauga o lingura de ulei, astfel se formeaza un strat de protectie, iar bulionul are mai multe sanse sa nu se strice.
6. Dupa sigilare se pun tot in cuptor sau in "cuiburi" invelite in paturi groase, pentru ca temperatura sa ramana crescuta si sa distruga germenii. In acelasi timp, acest proces de depozitare in "cuiburi", permite sticlei sa se raceasca treptat, evitand astfel spargerea.
7. Ca sa vedeti daca bulionul va tine pana la iarna, verificati cum arata a doua zi. Daca pulpa s-a separat si s-a depus in partea de jos a sticlei, este semn bun. Daca nu, sunt mari sanse ca bulionul sa fermenteze.
Tineti minte ca la iarna, cand deschideti prima sticla de bulion, beti o cana rece alaturi de o felie de paine prajita, frecata cu usturoi si unsa cu untura. Aceasta gustare va tine raceala departe.
Vezi si alte retete de bulion:
Sursa foto: healthylivinghub.net, roxyskitchen.com
Sursa articol: opiniatimisoarei.ro
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii