Rețete de sărbători: cum prepari cei mai buni cârnați de casă tradiționali

Rețete de sărbători: cum prepari cei mai buni cârnați de casă tradiționali

Se apropie sărbătorile de iarnă, prilej numai bun de a pregăti un produs tradițional românesc, extrem de apreciat, realizat din ingrediente proaspete și de calitate. Fiecare membru al familiei sau prieten care îți va trece pragul casei va aprecia gustul unic și aroma îmbietoare ale carnaților de casă, mai ales dacă sunt trecuți și printr-un proces de afumare cu lemn natural, de fag.

Rețeta de carnați de casă tradiționali

Deși internetul abundă în rețete de cârnați, trebuie să ai mereu în minte că cea mai bună opțiune este să mergi pe varianta clasică, care se prepară rapid și care folosește doar ingrediente proaspete.

Ingrediente pentru compoziția carnaților de casă:

- 5 kg carne de porc proaspătă (fleică/pulpă)

- 3-4 plicuri de condimente și mirodenii (în comerț există special pentru carnați; dacă nu se poate folosi doar sare și piper, plus boia);

- 700 ml apă

- 1 ½ cățel de usturoi

- intestine de porc sau oaie

Timp de preparare: aproximativ 2 ore

Ce ustensile folosești pentru a prepara carnați tradiționali de casă

Pentru a pregăti cârnații de casă, ai nevoie, în principal, de un singur dispozitiv: mașina de făcut cârnați. Manual sau electric, un astfel de dispozitiv îți permite să prepari cârnații într-un timp foarte scurt. Cu un design tot mai modern și cu performanțe tot mai ridicate, o mașină de făcut cârnați electrică este ideală în situațiile când ai de preparat o cantitate mai mare de alimente. Pe lângă acest dispozitiv, o mașină de tocat carne și un mixer sunt, de asemenea, ustensile folositoare pentru tăierea și amestecarea uniformă a ingredientelor.

Mod de preparare a carnaților de porc de casă:

  • Pasul 1 - Curăță carnea și tai-o bucățele, apoi toac-o, după preferințe
  • Pasul 2 - Pune carnea tocată într-un vas mare, pentru a putea amesteca dacă nu beneficiezi de un mixer/malaxor mare
  • Pasul 3 - Adaugă condimentele pentru carnați, după gust. Atenție: ingredientele își vor combina gusturile și aromele abia în câteva ore, astfel că trebuie să fi atent cu cantitățile de arome pe care le inserezi. Pont: dacă la final simți că sunt prea sărați sau piperați, dă-le un clocot pentru e elibera surplusul de condimente
  • Pasul 4 - Amestecă tot conținutul și adaugă apa până se formează o pastă omogenă
  • Pasul 5 - Pregătește intestinele potrivite și spală-le cât mai riguros, cu apă și oțet
  • Pasul 6 – Bagă carnea în mașina de cârnați și umple intestinele, răsucindu-le din loc în loc dacă vrei să obții porții potrivite
  • Pasul 7 - Leagă la capete carnații pentru a-i putea așeza pe o bară, la scurs
  • Pasul 8 – După 24 de ore cârnații se pun la afumat, utilizând rumegușul din lemn.

Atunci când faci carnați de casă din porc, ai la dispoziție diverse moduri de ai prepara: la cuptor, la grătar sau în tigaie. Fiecare mod de preparare termică are savoarea sa, motiv pentru care este indicat să încerci toate variantele.

În ceea ce privește păstrarea lor, în cazul în care musafirii nu-i vor consuma pe toți la mesele de sărbători, îi poți depozita într-un loc răcoros, de preferat în congelator. Pentru a nu pătrunde mirosul specific, dar și pentru a economisi spațiu, este recomandat să îi videzi.

Delicatețea cârnaților de casă tradiționali stă în detalii

Pentru a face o rețetă care să surprindă musafirii și invitații, neapărat trebuie să fii atent la detalii, respectiv la condimente și modalitatea practică de preparare. Trebuie să știi că mulți oameni consumă cârnați picanți, astfel că, pe lângă ingredientele clasice, poți insera și puțin ardei iute. În orice caz, ingredientele de calitate vor contribui la pregătirea celor mai bune preparate tradiționale. De asemenea, pentru a nu deveni foarte tari în urma preparării, este recomandat să pui în amestec, carne slabă și grasă, în proporții variabile.

În acest fel, rețeta ta de carnați de casă va fi una extraordinară, pe care o vei putea trece și generațiilor viitoare. Ingredientele alese cu grijă și tehnicile de gătit tot mai avansate constituie mixul perfect pentru a obține cele mai bune preparate, chiar dacă ele rămân, la origine, preparate tradiționale. Dacă crezi că te ajută, poți apela cu succes chiar și la caietul cu rețete al bunicii sau mamei, daca vrei sa faci o surpriză membrilor familiei.

Nu în ultimul rând, fiind vorba de mese festive, contează foarte mult și modul de prezentare al preparatului. Așezate pe tocătoare sau pe platouri de lemn, gustul delicios și mirosul îmbietor al carnaților va reprezenta cheia pentru captarea atenției tuturor iubitorilor de bucate tradiționale și nu numai! Fie ca îi consumați cu muștar, fie că îi asezonați cu o garnitură, acest preparat va fi unul delicios, iar aprecierile musafirilor vor fi nelipsite.

Sursa foto: Pixabay.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Madlene cu suc de clementine

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Madlene cu suc de clementine
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise