Meniu pentru Saptamana Mare - ce mancam in ultima saptamana din Postul Mare

Dupa 40 de zile de post, este normal ca organismul sa se simta slabit. Iar Saptamana Mare din Postul Pastilor este printre cele mai grele. Din punct de vedere nutitional, marea provocarea a acestei perioade este de a aduce in dieta proteine si grasimi vegetale. Doamna Dr. Mihaela Gologan, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, ne-a ajutat cu cateva recomandari, dupa cum urmeaza:

Meniu pentru Saptamana Mare - ce mancam in ultima saptamana din Postul Mare
Carnea se inlocuieste cu leguminoase: mazare, fasole boabe, linte, naut, soia, care asociate cu legume si cu fainoase (paste, paine) aduc proteine complete, de buna calitate.

Dintre cereale, quinoa se considera ca aduce proteine de calitate. Dintre legume, urzicile, ciupercile sau broccoli aduc si ele procente mici de proteine.

Lactatele vor fi inlocuite cu lapte de soia, tofu sau diverse lactate vegetale.

Grasimile animale pot fi inlocuite cu cele din fructele oleaginoase: nucifere (nuci, migdale, caju, fistic), seminte (crude, nerpajite), masline, avocado. Grasimi de tip saturat putem gasi in untul de cacao sau de cocos, pe care le putem folosi in diverse preparate.
Glucidele reprezinta baza alimentatiei vegetariene: atat glucide complexe, din cereale sau cartofi, cat si glucide simple: din fructe si legume.

Cum ar arata meniul recomandat de domna dr. Mihaela Gologan pentru o zi de post din Saptamana Mare:

Mic dejun: 1 cana de lapte vegetal cu cereale de ovaz, seminte si fructe uscate

Pranz: supa de legume, orez integral cu ciuperci

Cina: salata de verdeturi cu fasole rosie

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Sursa articol: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise