Harta Pâinii ( https://gastroart.ro/harta-painii) este un proiect nou prin care Cosmin Dragomir, inițiatorul gastroart.ro, cartografiază rețetele tradiționale de pâine (și nu numai) din toata România. Harta Pâinii este pilotul unei serii de subdomenii ale gastroart.ro ce se va continua cu Harta Ciorbelor, Harta Sarmalelor, Harta Tocanelor, Harta Brânzei, Harta Produselor Tradiționale etc.
Harta Pâinii este un proiect interactiv ce se bazează pe contentul furnizat de producătorii locali de pâine tradițională, iubitorii de gastronomie, oameni implicați în promovarea gastronomiilor locale etc. Toți cei interesați pot scrie la adresa
[email protected]
Harta pornește cu câteva povești și rețete și destul de numeroase
articole despre istoria pâinii și a domeniilor conexe de la noi, specialitatea casei cum s-ar zice, gastroart.ro fiind primul site dedicat cercetării istoriei gastronomiei românești. Zilnic proiectului i se va adăuga content original.
“Ne dezvoltăm pe orizontală. Am gândit aceste hărți din nevoia de a centraliza informații importante pentru creionarea unei identități gastronomice naționale, plecând de la cele regionale. Cred cu tărie că demersul va avea succes, dat fiind faptul că trendul culinar se îndreaptă spre local, regional, redescoperire a tradițiilor și încurajarea micilor producători. În acest moment încerc să găsesc un partener solid pentru acest proiect care să mă ajute să îl dezvoltăm până își atinge imensul potențial. În proiect este inclusă și lansarea cărții “Pâinea – aliment și simbol, experiența sacrului”, a etnologului Varvara Buzilă, o serie de articole a căror finalitate să fie un volum despre istoria pâinii la noi și multe, multe alte texte de profil (istorie, antropologie, etnologie, interviuri, reportaje, morărit, grâu, drojdii etc.) Am contactat deja câțiva producători, am vorbit cu Ministerul Agriculturii pentru lista tuturor produselor de panificație atestate ca tradiționale.
Harta Pâinii este cel de al patrulea proiect personal după gastroart.ro, Conferințele GastroArt și Editura GastroArt, care deja a lansat prima carte – reeditarea în premieră după 153 ani a singurei cărți de bucate tipărită în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmând ca în scurt timp să lansăm și gastroart.ro/shop/ o librărie on-line dedicată exclusiv cărților de gastronomie, un proiect amânat încă din vară.”, Cosmin Dragomir.
Cosmin Dragomir este jurnalist specializat în gastronomie, istoric culinar amator, co-organizator al Congresului de Gastronomie și Vin alături de Cezar Ioan (publisher vinul.ro) și Chef Nico Lontras (Rare Food Services) alături de care a inițiat Legea Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului.
Comentarii