Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit, dar pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. Insa, pentru a va asigura ca varza voastra murata este cea mai buna, trebuie sa incercati urmatoarea reteta, culeasa din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".
Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.
Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna (uneori, aceasta poate fi amestecata si cu piure de cartofi).
Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea.
Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste.
Este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din varza in solutia apoasa, asa ca moarea nu se arunca, pentru ca este bogata in vitaminele C, A, acid folic, potasiu, magneziu, calciu si fitonutrienti (ex: sulforafan din varza are rol protector hepatic).
Sursa articol: Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: rawdiet.com
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganacheIntr-o craticioara, punem 3-4 linguri de ulei de masline si calim ceapa taiata marunt.
Supa crema de ciuperciRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii