
Insa, pentru a va asigura ca varza voastra murata este cea mai buna, trebuie sa incercati urmatoarea reteta, culeasa din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".
Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.
Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna (uneori, aceasta poate fi amestecata si cu piure de cartofi).
Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea.
Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste.
Este de retinut ca o parte din vitaminele hidrosolubile si din minerale trec din varza in solutia apoasa, asa ca moarea nu se arunca, pentru ca este bogata in vitaminele C, A, acid folic, potasiu, magneziu, calciu si fitonutrienti (ex: sulforafan din varza are rol protector hepatic).
Sursa articol: Radu Anton Roman, Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: rawdiet.com
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
- 11 comentarii
-
Alecu_Mihai, 24 octombrie 2019
Prea multa sare ! Eu pun in cotor cam o lingura, iar in zeama o lingura de sare( nici cu varf inalt, dar nici rasa lingura, incarcata normal) la 1 litru de apa. O dizolv obligatoriu in apa calda. Pun si o varza rosie, hrean, marar bete, porumb. Pun bete si o piatra sa stea scufundata. Dupa o luna se inmoaie, o scot si bag alte verze la fundul butoiului, iar peste varza deja murata. Asa tine pina in martie. Astfel preparata varza murata nu va fi sarata si este foarte delicioasa. Spor.
-
Marin, 27 octombrie 2017
Este reteta pe care o folosesc in fiecare an si, satisfactia este enorma, de fiecare data. Recomand aceasta reteta, fara nicio rezerva.
-
dantes, 27 octombrie 2017
In loc de sfecla pentru culoare poti pune o varza rosie
-
Dumitru Craciun, 28 octombrie 2015
dacă stai la bloc unde să ți butoiul cu varză aș că cumpărăm din piață
-
Aurel Mocanu, 21 octombrie 2015
sare...fara numar!
-
Irimia Daniela, 21 octombrie 2015
foarte buna reteta .
-
Steluta Mitaru, 21 octombrie 2015
este foarte sarata !
-
Dida Florescu, 20 octombrie 2015
Cocean=porumb cotor=varza
-
Köber Mathias, 20 octombrie 2015
super rerteta mea preferata
-
Ros Elena, 20 octombrie 2015
LA VARZA MURATA SE PUNE SI SFECLA ROSIE!
Michaela, 23 octombrie 2020
La varza murata nu se pune hrean pentru ca vrem foi moi, nu tari! Hreanul se foloseste la castraveti, muraturi si gogosari!!