Ciorbe si borsuri celebre din bucataria romaneasca

Ciorbele romanesti sunt absolut delicioase, nu este de mirare ca au devenit intr-atat de populare. Ne-am gandit ca pentru aceasta vreme racoroasa este perfecta o ciorba romaneasca, sanatoasa si care te incalzeste instantaneu.

Ciorbe si borsuri celebre din bucataria romaneasca

Istoria culinara ne arata ca ciorbele, supele sunt cam la fel de vechi ca practica gatitului. Ciorba este usor de preparat si servit, este nutritiva si este destul de facil sa gasesti combinatiile potrivite pentru acest fel de mancare. De obicei, supele erau prescrise bolnavilor, fiind usor de ingerat si digerat.

Care este diferenta dintre ciorba si bors? Ei bine, borsul se prepara doar cu bors facut din tarate (preparat mai ales in Moldova), pe cand ciorbele - care seamana cu borsul - pot fi acrite si cu corcoduse, otet sau rosii (specifice Olteniei). In Moldova, borsul de potroace se mai acreste si cu zeama de varza. Cele mai savurate ciorbe si borsuri traditionale sunt: ciorba de perisoare, cunoscuta ciorba de burta, ciorba radauteana, ciorba de vacuta, ciorba de fasole, borsul cu carne pasare, ciorba de legume, ciorba de potroace.

In primul rand, ca sa faci un bors sau o ciorba cu bors, iti trebuie borsul. Ca sa faci borsul, ai nevoie de huste, asa-numita “drojdie de bors”. Hustele se obtine din bors propriu-zis la care se adauga drojdie de bere (aprox. 20 g). De obicei acest bors nu se foloseste la gatit, fiindca are un gust neplacut de drojdie de bere, dar se opreste putin din el (cu tarate) pentru a fi folosit ca baza pentru urmatoarea serie de bors.

Acum, iata reteta de bors:

Ingrediente:

500 g de tarate de grau

300 g de malai

1 pahar de huste

1 lamaie

2-3 felii de paine neagra

frunze de visin (optional)

leustean (optional)

Mod de preparare:

Intr-un vas de lut sau de sticla (de 5-6 litri), se pun taratele de grau si malaiul, se adauga hustele (sau drojdia, daca e primul bors) si torni apa fierbinte pana ce se umple vasul (daca este de sticla, se pun dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca) si se amesteca. Se pun frunzele de visin si leustean, painea neagra, se acopera cu tifon si se pastreaza la cald, in bucatarie, timp de 1-2 zile, pana se acreste. Se amesteca din cand in cand atunci cand cat este inca cald. Se pastreaza in sticle si se pun deobarte huste pentru urmatorul bors.

Acum sa trecem la retete de ciorbe. Incepem cu un articol aparut recent pe Gustos.ro, despre Ciorba radauteana. Va prezentam in continuare cateva ciorbe si borsuri traditionale gasite pe Gustos.ro, de la gustoasele noastre:

ciorba de perisoare,

ciorba de burta,

ciorba de vacuta,

ciorba de fasole,

bors de pui,

ciorba de legume,

ciorba de potroace.

Acestea fiind zise, care este ciorba sau borsul dvs. preferat?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise