Portocalia de Mischii Aceasta rosie se coace destul de repede, inaintea altor soiuri. Este rezistenta la transport, fructul avand o forma rotunda si culoare portocalie, cu pielea neteda, tare la pipait.
Miezul este carnos, dulce parfumat si cu o cantitate normala de seminte in cele 4-5 loje. Intr-un kilogram intra intre 6-8 astfel de rosii.
Puszta Kolozs
Este un soi de rosii romanesti originar din zona Turdei. Fructul este mare, intr-un kilogram intrand cam doua rosii.
Fructul este de culoare rosie, putin turtit si cu un gust fin. De asemenea, este o rosie carnoasa si cu miezul suculent. Acest tip este foarte bun in salate, mancaruri sau sucuri.
Tata vacii romaneasca La maturitate, fructul este rosu si are o forma usor alungita, cu o umflatura in partea de jos, care se termina cu o parte ascutita. Numele i se trage de la aceasta forma care-i este caracteristica, asemanandu-se cu un sfarc.
Este un soi perfect pentru bulion, miezul fiind dens, nu foarte zemos si cu seminte putine.
Pontica/Dacia
Este un soi romanesc obtinut in 1988 la statia de cercetare legumicola de la Vidra.
Pontica are o crestere determinata, ceea ce inseamna ca face un singur rand de fructe pe an. Acestea sunt de marime medie (100-150 de grame), de forma sferica, cu o culoare mai mult maronie decat rosie.
Fructele sunt tari, sarace in seminte si cu un cotor tare. Sunt ideale pentru consumul in salate si pentru muraturi sub forma de gogonele.
Rosiile de Tiganesti
Sunt originare din satul cu acelasi nume din judetul Teleorman. Fructele se caracterizeaza printr-o marime medie (100-150 de grame), cu coaja de un rosu intens si miez malaios, mai deschis la culoare decat coaja.
Rosiile de Tiganesti erau foarte apereciate, dar au devenit o raritate, fiind inlocuite de soiuri de import, care se coc mai repede si dau cantitati mai mare, dar care nu se compara la gust.
Trandafirie de Calafat Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai bune soiuri de rosii romanesti. Le recunoasteti imediat datorita fructelor cu o culoare roz si miez bine conturat, cu o pulpa carnoasa si o cantitate medie de seminte.
Au un gust bun, putin acid, ceea ce le face excelente pentru salate si gatit.
Pitice Piticele se coc la mijloc de sezon, iar fructele sunt de marime mica spre medie (100 de grame/ fruct). Au o forma rotunda si pot fi usor tuguiate.
Cateva trucuri pentru a identifica producatorii si rosiile romanesti
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume, Gheorghe Vlad,
a dezvaluit cum pot fi recunoscute legumele produse dupa tehnici traditionale de producatorii autohtoni. Iata cateva dintre sfaturile sale:
- Chiar daca forma nu da gustul si calitatea, ea este un indiciu. De exemplu, rosiile romanesti sunt, de regula, neuniforme, spre deosebire de cele din import, care par "trase prin inel sau lucrate la strung". Ina acelasi timp, rosiile de soi vechi nu au forme cilindrice.
- Capacul galben este un indicator al zaharurile din fruct. Daca acesta este foarte greu de sesizat, este foarte probabil ca rosia sa nu aiba gust. De exemplu, rosiile hibrid se coc pana in dreptul coditiei si nu mai pastreaza zaharuri. Deci, capacul galben la o tomata nu trebuie privit ca un dezavantaj, dimpotriva
- Tineti minte ca producatorii nu pot sa aiba o multitudine de produse agricole. Astfel ca, un producator autentic nu poate sa aiba mai mult de 3-4 produse la taraba.
Comentarii