Mică istorie a micului dejun englezesc

Pe lângă fotbal, umorul specific şi Familia Regală, britanicii sunt faimoşi în toată lumea şi pentru micul dejun.

Mică istorie a micului dejun englezesc

Consistent cât să energizeze orice gurmand, acesta este servit de cele mai scumpe restaurante dar şi de micile localuri din suburbiile oraşelor englezeşti. Dar până la urmă în ce constă un English Breakfast complet? Şuncă, cârnăciori, ouă prăjite, ciuperci, fasole, jumătate de roşie şi budincă de carne... Sigur nu ţi se mai face foame până la prânz.

 

Povestea acestui mare mic dejun începe de la jumătatea secolul al XIX-lea şi se leagă de o anumită doamnă Beeton. Măritată cu un proprietar de editură, aceasta scria şi publica articole despre organizarea gospodăriei şi evident că mâncarea şi gătitul erau unele dintre subiectele ei preferate. Doamna Beeton a fost prima voce din Marea Britanie care a susţinut importanţa pe care un mic dejun consistent o are pentru sănătatea fiecăruia. Desigur, ce sugera ea ca ar trebui mâncat dimineaţa (de la peşte umplut până la drob) nu se mai regăseşte astăzi pe masa britanicilor, însă Isabela Beeton a rămas in istorie drept „mama” micului dejun englezesc, cel puţin ca concept.

 

Forma English Breakfast-ului pe care o cunoaştem astăzi are rădăcini din cele mai diverse: şunca a început să fie mâncată în Marea Britanie începând cu secolul al XVIII-lea, când au existat importuri masive de porci din Irlanda, iar obiceiul de a prăji ouă împreună cu roşii vine de la chinezi. Budinca de carne (cunoscută drept „budincă neagră”) a fost adusă pe teritoriul Marii Britanii de călugări veniţi din Europa Continentală, iar fasolea a ajuns destul de târziu la englezi, aceasta fiind adusă pe Bătrânul Continent de Cristofor Columb.

 

Nu există însă date clare despre momentul în care britanicii au început să combine toate aceste ingrediente şi să le servească dimineaţa. Ştim doar că odată cu trecerea timpului şi apariţiei a noi şi noi curente culinare, micul dejun englezesc suferă modificări, simplificări şi adăugiri. Un lucru este cert: sub orice formă este servit nu îşi pierde din consistenţă, îţi ţine de foame până la prânz.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise