Placinta cu rubarba si banane

Încep să simt că se apropie vara. Şi unde pot să simt mai bine acest lucru decât în piaţă şi-n bucătărie? Luna mai ne aduce mult mai multe verdeţuri, primele cireşe şi flori ce ne înveselesc viaţa prin culorile lor vii. Tot acum începem să găsim şi rubarba, atât de lăudată şi atât de gustoasă. Am încercat puţine reţete care conţin rubarbă şi parcă toate pe acelaşi tipar. Aşa că m-am apucat de treabă şi am făcut o reţetă după gustul meu.

Placinta cu rubarba si banane

Iată ce am folosit.

Pentru cocă:

320 g făină

100 g unt moale

2 ouă

1 lingură zahăr pudră

2 linguri iaurt rece

Pentru umplutură:

2 tije de rubarbă

3 banane

5 linguri de zahăr

1 pliculeţ de zahăr cu pudră de păstaie de vanilie

Într-un bol mare se pune untul moale (ţinut la temperatura camerei), zahărul pudră, iaurtul şi cele două ouă. Amestecăm energic cu o spatulă după care încorporăm treptat făina. Pentru a încorpora făina folosiţi un mixer sau pur şi simplu amestecaţi cu mâna. Coca obţinută se pune la frigider timp de 15 minute.

Cât coca stă în frigider vom pregăti rubarba şi bananele. Tijele de rubarbă se curăţă de fibre (se ia stratul exterior de culoare roşiatică). Astfel tija va rămâne crudă şi se va tăia uşor. Bananele se taie în felii medii, aproximativ egale.

Coca se scoate din frigider şi se împarte în două bucăţi: trei sferturi din cantitate va reprezenta o bucată şi restul va reprezenta a doua bucată. Bucata cea mare se întinde pe masa de lucru pudrată cu putină făină. Apoi se aşază în forma de copt şi se decupează surplusul de cocă. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă după care aşezăm pe cocă feliile de banane în cerc.

Într-o crăticioară se pune zahărul, rubarba tăiata în felii de dimensiune medie şi amestecul de zahăr cu pudră de păstaie de vanilie. Crăticioara se pune la foc mic. Se amestecă în continuu. Zahărul se va carameliza iar rubarba va lăsa un suc delicios. După 3-4 minute luăm crăticioara de pe foc. Rubarba s-a caramelizat şi ea odată cu zahărul. Continutul crăticioarei se toarnă peste feliile de banane şi se aranjează cu o lingură.

În final se pune bucata de cocă rămasă pe masa de lucru pudrată cu faină şi se întinde. Apoi se ia cu ajutorul sucitorului şi se pune peste rubarbă şi banane. Foaia se aranjează şi se taie surplusul de cocă. Facem sirop dintr-o lingură de zahăr şi două linguri de apă şi ungem plăcinta cu o pensulă de silicon.

Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se coace la temperatură medie până când plăcinta va prinde o frumoasă crustă aurie.

Serviţi plăcinta călduţă sau rece, alături de cremă de vanilie şi fructe, numai fructe de sezon sau chiar simplă.

Poftă bună şi o săptămână minunata vă doresc!

Mai multe reţete găsiţi pe blogul Boabe de Cafea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise