Se curata ceapa si ciupercile, se spala toate legumele si se lasa
sa se zvinte. Coacem vinetele: pe tabla de la aragaz (de preferinta) sau in cuptor (caz in care le intepam inainte cu o furculita ca sa nu plezneasca in cuptor si sa se arda urat).
Cand sunt coapte, le curatam de coaja si le lasam la scurs intr-un vas cu sita. Curatam ardeii si gogosarii de codite, ii taiem in sferturi, le scoatem semintele si ii spalam si in interior.
Dam prin masina de tocat ardeii si gogosarii (pastram si zeama lor). Taiem marunt ceapa sau o dam prin maruntitor.
Fasolea boabe: o preparam din timp, o inmuiem si o fierbem in prealabil sau folosim fasole gata prefiarta, din comert.
Taiem ciupercile felii si le calim separat cu cateva linguri de ulei pana se inmoaie (putem adauga si foarte putina apa).
In vasul in care fierbem zacusca, punem ceapa si jumatate din ulei, sarea si piperul si lasam sa se caleasca pana devine usor lucioasa si moale, apoi adaugam putina zeama de la ardei si lasam sa fiarba pana se formeaza un sos de ceapa.
Adaugam apoi gogosarii si ardeii dati prin masina, frunzele de dafin, restul de ulei si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute la foc mediu. Putem adauga si ardeii iuti, pe care ii despicam in doua, le curatam lamelele si samburii si ii spalam si in interior. Trebuie sa gustam putin ca sa vedem daca nu sunt prea iuti si sa estimam cam cat putem pune pentru ca zacusca sa nu ne "arda", ci sa fie doar usor picanta.
Adaugam vinetele, iar dupa 15 minute si bulionul in care am pus busuiocul si am dizolvat zaharul. Dupa inca 20-30 de minute de fierbere, adaugam fasolea boabe si ciupercile si lasam sa fiarba totul, la foc mic spre mediu, pana se ridica uleiul la suprafata si se formeaza o mica pojghita deasupra.
Pregatim separat o oala cu apa fierbinte, punem pe fundul ei un mica bucata de fetru sau panza mai groasa si trecem fiecare borcan si capac prin apa fierbinte (putem sa le lasam chiar sa fiarba cateva minute), apoi folosind manusa groasa de bucatarie si un cleste le scoatem, le umplem imediat cu zacusca fierbinte, punem deasupra putin salicilat si imediat capacul si le asezam, pe rand, pe un fund de lemn. Cand am terminat de umplut toate borcanele, asezam peste ele o patura sau mai multe prosoape si le lasam sa se raceasca asa la temperatura camerei pana a doua zi, cand le vom depozita in camara, la loc uscat, intunecat si racoros.
Din cantitatea aratata mi-au iesit 30 de borcane normale.
Este un preparat foarte bun.
Obs. Pentru 4 kg de vinete coapte, scurse de zeama si tocate, am achizitionat 8 kg de vinete crude.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii