Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)).
În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.
De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.
Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie.
Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.
Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.
Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).
Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.
După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.
Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).
Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.
Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).
Să aveți poftă bună!!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii