Mai întâi se aleg urzicile, se taie cu foarfeca de bucătărie codițele/ tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (6-7). (Pentru a le putea manevra, este recomandat să utilizați mănuși de menaj/ chirurgicale).
Se pune pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pun urzicile în două sau trei tranșe (în funcție de mărimea vasului) și se opăresc până aproape de fierbere. Urzicile sunt aproape fierte dacă atunci când strângeți între degete frunza aceasta se pasează/ sfărâmă ușor. (Dacă sunt tinere, așa cum trebuie să fie în această perioadă, durata de fierbere este mică, doar câteva minute).
Urzicile opărite/ aproape fierte se pun într-o sită la scurs și se lasă să se răcească.
Cât timp se răcesc urzicile, se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa.
Urzicile fierte și scurse de apă fie se taie foarte mărunt, fie se transformă în piure cu ajutorul blenderului (așa cum am procedat eu).
În cratița/ vasul de gătit se pune ceapa și uleiul, se lasă 2- 3 minute să se soteze ceapa, apoi se adaugă 2-3 linguri de zeamă de urzici (apa în care au fiert urzicile) și se lasă ceapa pe foc până când aceasta se înmoaie.
Peste ceapa călită se adaugă piureul de urzici/ urzicile fin tocate, sare și se lasă să se călească puțin în uleiul cu ceapă, amestecând pentru a nu se lipi.
Când urzicile s-au călit, se adaugă treptat, câte puțină zeamă de urzici și se lasă la foc mic în continuare, până când urzicile sunt foarte bine fierte.
Între timp se amestecă făina cu pasta de roșii, se diluează cu zeamă de urzici până ajunge la o consistență fluidă, se adaugă boiaua dulce și se omogenizează.
Când urzicile au fiert (după cca 15-20 minute) se toarnă treptat amestecând mereu, sosul de făină și se lasă mâncarea pe foc, adăugând în continuare treptat, după necesitate zeama de urzici, până când sosul de făină este fiert, iar urzicile capătă consistența dorită.
Când mâncare este gata, se potrivește de sare (după gust), iar urzicile se dau la o parte de pe foc și se lasă să se răcească puțin.
Dacă doriți puteți adăuga verdeață tocată (patrunjel, mărar, leuștean), după preferință. Pentru a nu altera și diminua din gustul și aroma urzicilor proaspete, eu nu pun nici un fel de verdeață.
În urzicile puțin răcorite se adaugă usturoiul zdrobit și se omogenizează mâncarea.
Urzicile astfel preparate se servesc calde, alături de mămăliguță fierbinte, cu hrean proaspăt ras presărat deasupra (după preferință), usturoi verde și/ sau cu ouă românești (”oeufs poches”/ ouă poșate).
Poftă bună!
Notă:
-Eu, la 3 kg de urzici proaspete cumpărate, după ce le-am ales și îndepărtat cozile și frunzele nesănătoase (mai pălite/ uscate) am rămas cu 2 kg urzici alese.
-Apa în care ați opărit urzicile sau zeama de urzici rămasă este foarte bună, bogată în vitamine și minerale și se poate consuma în loc de apă.
Mai multe detalii și poze găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii