Turte sau scutecele lui Hristos

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Turte:
  • 2 ceşti de făină
  • 1 ceaşcă de apă călduţă
  • 1/2 linguriţă de sare
  • Grâu:
  • 2 ceşti grâu
  • apă
  • sare
  • Sirop:
  • 3 ceşti de apă
  • 2 ceşti zahăr
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • coaja de la o lămâie mare
  • 1/2 ceaşcă de nucă mărunţită

Mod de preparare

Se face o cocă tare, se întinde o foaie subţire, se taie în romburi sau pătrate şi se coc pe plita incinsă sau mai modern într-o cratiţă de teflon fără ulei sau alte adaosuri. Se pun una peste alta şi se dau la rece. Este de preferat să se pregătească cu o zi, două înainte.
Se fierbe grâul cu apă cu sare, fără să se scadă prea mult. Se face siropul Apa se fierbe cu zahărul 5 minute se adaugă mirodeniile şi nuca.

În ziua Ajunul Crăciunului se aştern pe un platou 2 staturi de turte, peste ele se pune un strat de 2-3 cm de grâu şi se stropesc cu 1-2 polonice de sirop. Deasupra se mai poate presăra scorţişoară şi nucă mărunţită. Aceste turte sunt tot ce se mănâncă în această zi.

Sunt zone în ţară unde 10-15 farfurioare cu turte împreună cu un colac şi o lumânare aprinsă, se împart între vecini şi rude în această zi de Ajunul Crăciunului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise