Am facut anume aceasta reteta, intrucat imi aminteste mult de copilarie. Nu am mai mancat astfel de turte dulci, cred, ca de vreo 11-12 ani si imi venise un dor nebun de ele :)
1. Din ingredientele pentru aluat se face un aluat nici moale nici tare. Se intinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de cca 1,5 cm si taia turtele dulci cu un pahar sau o formita pentru prajituri, sau se pot forma cu mana bilute, la fel grosute 1,5 – 2 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina si se coc la temperatura medie, cca 180 grade, pana se incep a rumeni.
2. Glazura I varianta se face in felul urmator: toate ingredientele se amesteca si se pun la foc mic, amestecind incontiuu pana se va topi tot zaharul. Cind incepe sa fiarba se ia vasul de pe foc.
3. Glazura a II varianta: Albusurile se mixeaza spuma tare, adaugindu-se treptat zaharul si zarea de lamaie.
4. Turtele dulci fierbinti, se tavalesc prin glazura pana se albesc. Daca alegeti prima varianta de glazura (eu pe asta am ales-o de data asta) aceasta se face doar cat glazura este calda si turtele foarte-foarte fierbinti, astfel incat glazura sa se poata repede intari. Se pun pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine. La fel si in cazul celei de a doua glazuri turtele dulci se dau prin glazura cat sint foarte fierbinti, unicul plus este ca nu trebuie de lucrat atat de rapid, intrucat glazura nu se solidifica ca in cazul celei cu lapte si zahar.
5. Gustul lor este cu mult mai bun a doua zi si se pot pastra citeva zile intr-un pachet sau ambalaj inchis la temperatura camerei. Sint foarte gustoase cu un pahar cu lapte, cafea sau ceai.
Pofta buna !
P.S.: si pentru cei interesati un scurt istoric al turtelor dulci:
Turtele dulci – sint unele dintre cele mai vechi tipuri de articole de cofetarie si care se regasesc la multe tari si popoare. Arheologii au gasit pana si in mormintele antice egiptene turte dulci pietrificate, si care ulterior s-a stabilit ca erau facute din faina si miere. In timpul sapaturilor din Italia au fost descoperit forme din lut pentru producerea turtelor dulci antice, la fel facute cu miere. “Turte dulci” au fost numite mult mai tarziu, atunci când au inceput a se adauga diverse mirodenii. Prima lor atestare apare in anul 350 i.Hr. Turtele dulci in forma cunoscuta noua astazi pentru prima data au fost fabricate in Belgia, in oraşul Dinan, iar mai tarziu reteta a fost preluata de populatia orasului Aachen (Germania).
In sec. XV-XVI in Germania, in orasul Nuremberg coceau turte dulci cu miere, pe care “imprimau” imagini instructive. Erau niste turte dulci foarte uscate, si de cele mai multe ori la acestea mai mult se uitau, decat sa le manince, si le coceau de Sfintele Sarbatori de Paste, Craciun, nunti si botezuri. Mai aveau si scop curativ, incat contineau miez de nuca si migdale. Ca sa faca aceste turte dulci mai gustoase si mai adecvate alimentatiei, cofetarii din Nuremberg au gasit solutia imbunatatirii retetei: mirodeniile, care se regaseau din plin in oras, inclusiv piperul, deaceia in denumirea de turte dulci in limba germana (Pfefferkuchen) se regaseste cuvintul “piper” (Pfeffer).
Exista multe tipuri de retete de turte dulci: cu miere, cu nuci, cu migdale, cu halva, cu aroma de menta, cu aroma de petale de trandafir, aroma de lamaie, zmeura, visina, mar verde, caise, capsuni etc etc
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii