autor:

frunza janet

» » , Dulciuri diverse, Retete de post

Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus

Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 decembrie 2011

Ingrediente
As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag., Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa"., Cand eram copil, mama facea cate 100-150 de turte., Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6, si trebuia sa mai dea si de pomana., Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi, ci in mai multe zile., Femeile se ajutau intre ele (rude), se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate., In seara premergatoare ajunului, turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna", cum se spune la tara, iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc, o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa)., In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa., Dupa acest ritual, puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare., Tot in ziua de ajun, se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus, trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie., Asta este povestea Turtelor de Craciun!, Si eu pastrez traditia, chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia., , , , Ingrediente:, pentru aluat:, -faina alba, -apa, -sare, , pentru umplutura:, , -coaja rasa de lamaie, -zahar, -nuca macinata, -stafide

Dificultate: Redusa Timp: 1h

31 voturi

Mod de preparare

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.
Apoi il punem pe masa de lucru,il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.
Cand sunt toate coapte,le inmuiem.
Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai toapeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti.Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca.
Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca.
Tot asa procedam pana cand terminam.
O sa iasa ca un tort.
Asta este povestea turtelor de Craciun!
Daca ti-a placut reteta noastra "Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Negresa cu gem

Negresa cu gem

Am amestecat cu mixerul toate ingredientele. Am pus prajitura la cuptorul preincalzit pentru 45

301 voturi    32 comentarii
1h
Retete de post
Prajitura cu lamaie si fructe de padure

Prajitura cu lamaie si fructe de padure

Se face foarte repede si se mananca tot asa :)). in primul rand mixati margarina cu zaharul si uleiul

7 voturi    3 comentarii
1h
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii

  • Giorgel Si Mariana Ionescu , 10 decembrie 2015

    Mie cel mai mult imi plac alea cu julfa. Am invatat sa le prepar de la mama mea si de la soacra.Acum ele nu mai sant si le pregătesc eu( sant o minunăție) E adevarat ca se pierde mult timp, dar se merita .Ma bucur ca sant persoane care încă mai țin traditiile si ca așa ne aducem cu drag aminte de cum faceau părinții nostri!!!!! La toti va urez ,,Sarbatori fericite"

  • Carmen Turcitu Barbaroussis , 09 decembrie 2015

    D-na Corina si eu m-am gandit sa fac clatite in loc de turte pentru ca nu am plita...unde sa pregatesc turtele...multumesc ca mi-ati dat curaj acum sa fac clatite in loc de turte pentru Craciun...multumesc si Craciun Fericit.

  • Corina Mihai , 18 martie 2015

    sunt bune dar eu am incercat cu clatite in loc de turte .... a avut succes

    • Neculai Badica , 23 decembrie 2014

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Costel Prepeleag , 17 decembrie 2013

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Vasilica Vasii Pirlog , 17 decembrie 2013

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Vasilica Vasii Pirlog , 17 decembrie 2013

      super bune !

    • Doina Tapovici , 12 decembrie 2013

      speri placa, ca am mancat la cineva, si miau placut enorm

    • Eugénia (Mihai ) DELAD

      Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine) , 09 decembrie 2011

      Felicitari, Janet! Mi-ai adus aminte de copilarie, de bunica! Am facut si eu turte, insa de cativa ani, nu! Am aragaz cu plita electrica! As incerca intr-o tigaie de teflon, dar, cred ca ar trebui sa ma apuc de Pasti ca sa le termin pentru Ajunul Craciunului.

    • frunza janet

      frunza janet (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2011

      Intradevar,Mihaela,asa se face si la noi......se da de pomana si mancare de orez cu prune uscate.Ma ucur ca am putut sa iti aduc aminte de copilarie,sant momente pe care nu le vom putea uita nici o data!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2011

      Ce frumos!***** Si bunica mea ( era din judetul Alba) facea orez cu pune uscate; mi-ai adus aminte de copilarie...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

31 voturi

Ingrediente

  • As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
  • Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
  • Cand eram copil
  • mama facea cate 100-150 de turte.
  • Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6
  • si trebuia sa mai dea si de pomana.
  • Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi
  • ci in mai multe zile.
  • Femeile se ajutau intre ele (rude)
  • se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
  • In seara premergatoare ajunului
  • turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna"
  • cum se spune la tara
  • iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc
  • o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
  • In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
  • Dupa acest ritual
  • puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
  • Tot in ziua de ajun
  • se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus
  • trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
  • Asta este povestea Turtelor de Craciun!
  • Si eu pastrez traditia
  • chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.
  • Ingrediente:
  • pentru aluat:
  • -faina alba
  • -apa
  • -sare
  • pentru umplutura:
  • -coaja rasa de lamaie
  • -zahar
  • -nuca macinata
  • -stafide

Raporteaza reteta

Retete
de frunza janet
Inghetata coapta

Inghetata coapta

Se face un pandispan (sau folositi biscuiti rotunzi), apoi il decupam cercuri. Pe acest biscuite

11 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Inghetate
Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Intr-un bol punem faina, macul, praful de copt si un praf de sare. In alt vas punem la topit margarina,

10 voturi    1 comentariu
45 min
Prajituri
Pulpe false de pui

Pulpe false de pui

Mai intai am facut aluatul: am pus apa,uleiul si praful de sare si apoi faina,l-am framantat bine

15 voturi    5 comentarii
45 min
Aperitive

Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)

Felicitari, Janet! Mi-ai adus aminte de copilarie, de bunica! Am facut si eu turte, insa de cativa ani, nu! Am aragaz cu plita electrica! As incerca intr-o tigaie de teflon, dar, cred ca ar trebui sa ma apuc de Pasti ca sa le termin pentru Ajunul Craciunului.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Prajitura cu mere si gris (de post) Prajitura cu mere si gris (de post)

Este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa. Prajitura o putem numi si "Gustul copilariei", pentru ca ne bucuram

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Melcisori deliciosi cu legume Melcisori deliciosi cu legume

Se dizolva drojdia in apa calduta,apoi se adauga zaharul si uleiul de masline amestecand energic.Compozitia rezultata se torna peste

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje
Dovlecei prajiti