Incepem cu siropul de zahar care necesita racire inainte de a fi folosit.
Punem un vas pe foc, cu zaharul brut. Asteptam sa se topeasca, apoi amestecam cu o lingura de lemn sa se uniformizeze si turnam apoi toata apa calda odata.
ATENTIE! Turnati toata apa deodata si apoi feriti mainile ca sa nu va arda aburul care se formeza instant. Lasati sa fiarba pana se topeste iar zaharul.
Zdrobim cateva cuisoare sa se degaje aroma si le punem in sirop, impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata. Lasam sa fiarba pana se omogenizeaza, apoi dam deoparte. Miroase minunat in bucatarie, aroma de cuisoare si de scortisoara se imbina cu zaharul ars. Minunat!
Lasam siropul la racit.
Intr-un castron, punem untul moale, cele 3 galbenusuri si zaharul brut, scortisoara multa si amestecam cu un tel para.
Amoniacul il stingem in lapte, apoi il adaugam peste amestec. Atentie, sa fie laptele cald, nicidecum sa nu fie rece. Adaugam siropul racit si strecurat, si amestecam. Apoi incorporam treptat faina, framantam pana cand obtinem o textura destul de consistenta, si totusi moale. Punem aluatul intr-o folie si il dam la frigider. Eu l-am tinut cateva ore, nu s-a intarit nici prea mult, nici nu a fost lipicios.
Pregatim o tava cu hartie de copt, pornim cuptorul si apoi ne apucam de treaba.
Taiem cate o fasie din aluat. Presaram faina pemasa de lucru. Intindem o foaie groasa cam de 1 cm. Daca iese mai groasa, la copt, turta va iesi si mai pufoasa. Desigur, putem intinde aluatul si in strat subtire, dupa preferinte.
Decupam cu formele pe care le avem disponibile si asezam in tava de copt. Dam la copt, la foc mediu, cam 10 - 12- 15 minute, in functie de cuptorul pe care il avem. Nu trebuie sa le rumenim prea mult. Le scoatem apoi din cuptor si le lasam la racit pe un gratar.
Procedam la fel pana epuizam tot aluatul.
Glazura
Cele trei albusuri le mixam cu un praf de sare. Cand am obtinut o bezea, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare.
Pregatim o oala cu apa, lasam sa se infierbinte apa, apoi punem vasul cu albus si mixam in continuare pe baia de aburi ca sa se coaca bezeaua. Am optat pentru aceasta varianta, fiindca fug mereu de ideea de albus crud sau de ou crud in general.
Dupa ce am adaugat tot zaharul pudra si am mixat foarte bine, luam bezeaua de pe baia de aburi. Lasam un pic sa se raceasca, apoi cu ajutorul unui poche/ punga/cornet de hartie ornam turta dulce. Presaram bombonele colorate sau ornam dupa bunul gust. Presaram si un praf de scortisoara peste ele.
De obicei, fug si de dulcegariile prea colorate din comert, insa acum am facut o exceptie pentru pitici, ca sa iasa mai vesele formele de turta dulce. Nu am folosit prea multe ornamente.
Lasam sa se usuce glazura de pe turta dulce si apoi le depozitam in cutii de carton sau in folie. Cu cat sta mai mult, cu atat devine mai frageda.
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii