Triunghiuri cu spanac

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
medie
Triunghiuri cu spanac

Ingrediente

  • Ingrediente
  • Aluat:
  • 1,1kg faina
  • 3 linguri de drojdie uscata
  • 750 ml apa calda
  • 220 ml ulei de floarea soarelui
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • Compozitie:
  • 2 cepe mijlocii taiate marunt
  • 1kg de spanac curatat, spalat si taiat (se folosesc frunzele si putin din coditele fragede)
  • 3-4 catei usturoi zrobiti
  • 2-3 linguri sumac
  • 2 linguri de cumin
  • zeama de la o lamaie
  • 240ml ulei de masline
  • 1 lingura de pasta de ardei iute (rosu)
  • 100g nuca prajita si taiata mai mare
  • sare dupa gust
  • 200 g ulei masline pentru uns tavile si triunghiurile

Mod de preparare

Triunghiurile cu spanac sunt specifice regiunelor noastre, Palestina-Iordania si zonele vecine. Aceste placinte sunt remarcate prin metoda pregatirii spanacului (aceeasi metoda poate fi folosita si pentru pregatirea altor verdeturi- vegetale). Spanacul nu se opareste, ci se freaca cu sare, apoi este lasat deoparte sa se scurga de apa, dupa care se stoarce bine si se amesteca cu restul ingredientelor, se impacheteaza in micile triunghiuri din aluatul fraged.In felul acesta, frunzele de spanac isi pastreaza mult mai bine, nu numai savoarea, dar si textura.Gustul spanacului este contrastat si pus in evidenta de cel al sumacului si nuca prajita. Ce este sumacul?

Sumacul este un condiment acrisor, cu un gust aparte (ia locul lamaiei), de culoare rosie, obtinut din fructele uscate si macinate a unor arbusti numiti "Rhus Coriaria", folosit pentru condimentarea carnurilor, salatelor si a altor mancaruri din bucataria araba.Sumacul este de asemenea un condiment foarte important pentru prepararea za’atarului, care se foloseste mult in patiseriile de la noi din Iordania.Sa nu uitam de nuca, care e prajita si tocata, si nu macinata, care e foarte gustoasa, contribuind in mod deosebit la savoarea acestor placinte, completind gustul proaspat acrisor dat de toate ingredientele folosite in compozitie.Si acum sa trecem la reteta!

Mod de preparare

Aluatul:Din 3 pahare de faina, apa, drojdie si zahar se face o maia care se lasa la dospit cca.10 min, acoperita si la un loc cald. Dupa ce a dospit bine se va adauga restul de faina, uleiul si sarea si vom continua framantatul, pana cand aluatul se desprinde usor de pe maini. Se lasa sa se odihneasca 10-15 min dupa care se poate lucra.

Compozitia: Spanacul se curata, (se vor folosi frunzele si numai coditele fragede), se taie nu prea marunt si se spala in mai multe ape si se lasa 10 min la scurs. Spanacul se va freca bine cu sare pana se moaie si lasa multa apa, dupa care se va stoarce in maini foarte bine pana nu va mai ramane deloc lichid si se pune intr-un bol unde se va amesteca cu restul ingredientelor. La sfarsit adaugam sare dupa gust, trebuie sa tinem cont ca spanacul a fost frecat cu sare, in prealabil. Daca compozitia a lasat putina zeama o scurgem sau tapetam cu un prosop de hartie suprafata compozitiei pana se absoarbe tot lichidul. Aluatul nu trebuie sa creasca mult, maxim 15-20 de min, de fapt acest aluat se lasa numai sa se odihneasca putin si se poate pune in lucru imediat ce e gata compozitia. Cand compozitia e gata se poate incepe lucrul.

Luam cate putin din aluat si formam bilute nu prea mari pe care le acoperim cu un prosop sa nu se usuce. Intidem pe fiecare biluta cu sucitorul si o umplem cu o lingura din compozitie. Pentru a nu se lipi de masa de lucru eu am folosit putin ulei de masline. Am facut 2 modele, o tava e facuta cu triunghiuri mai mari si aluatul mult subtiat si mai mult ulei de masline, asta la cerinta unora din familie, iar restul le-am facut mai mici si nu prea subtiri si fara ulei mult.

Cum facem aceste triunghiuri: punem o lingura cu virf de umplutura in mijloc, apoi estimam din ochi trei margini a cite aproximativ 1/3 din marginea totala, le unim doua cite doua, si le stringem bine intre degete pentru a nu se dezlipi. Asezam triunghiul in tava si continuam tot asa pana terminam restul de bile. Urmariti si fotografiile postate. La mine a mai ramas putin aluat si le-am umplut cu branza topita, am pus branza in centrul bilutei si doar am inchis-o.

Lasam triunghiurile sa mai creasca în tava, nu mai mult de 10 min, apoi le ungem cu ulei de masline si le dam la cuptorul preincalzit la 180-200 de grade timp de 20-30 de minute, pana cand se rumenesc. Le scoatem din cuptor si le acoperim 10 minute cu un prosop curat.

Triunghiurile se pot servi calde sau reci, alaturi de un pahar de iaurt, sana sau o ciorba calda.Au iesit foarte fragede si cu un gust deosebit!

Nu e gresit daca incercati..!

Pofta buna!

Specific: Palestina-Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise