Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.
-Pentru aluat, într-un castron, se bat bine ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat. Această operațiune se poate realiza fie cu telul (cum am procedat eu), fie cu mixerul.
-Se adaugă untul topit și răcit, apoi treptat făina amestecată cu praful de copt, după care se toarnă laptele câte puțin și se omogenizează bine compoziția având grijă să nu se formeze ”cocoloașe”, rezultând un aluat fluid potrivit de subțire.
-Se lasă aluatul să se ”odihnească” cca. 30 minute la rece, în frigider.
-Între timp ne ocupăm de siropul și crema de lămâie.
-Pentru siropul de lămâie se pune la fiert lămâia tăiată în felii subțiri, în siropul de apă cu zahăr și zahăr vanilinat și se fierbe la foc mic cca. 5 minute, sau până când siropul capătă consistența dorită. Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei, iar înainte de utilizare siropul se strecoară printr-o sită.
-Pentru crema rapidă de lămâie se amestecă zahărul pudră cu amidonul, zeama și coaja de lămâie, iar amestecul se pune într-un vas, lăsându-l sa fiarbă încet, la foc mic, amestecând să nu se formeze ”cocoloașe”. Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc, se bate oul care se toarnă rapid peste cremă, amestecând imediat pentru omogenizare. Atenție, să nu se coaguleze oul și să transformați crema în omletă! ;) Se pune vasul iar la foc mic și se amestecă încet cu telul până când crema este fiartă și se îngroașă. Se dă la o parte de pe foc și se adaugă untul, amestecând și omogenizând pentru a rezulta crema fină de lămâie. Crema se dă deoparte și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
-Când timpul de odihnă al aluatului s-a terminat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.
-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma rotundă. Cantitatea de aluat turnată depinde de grosimea și mărimea dorită pentru clătite. Eu am turnat un polonic aproape plin de cca 25-30 ml pentru fiecare clătită.
-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului sau o paletă, se coboară capacul și după cca. 2 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.
-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.
-Se repetă aceste operațiuni, până se folosește tot aluatul și rezultă 15- 20 clătite (depinde de mărime) pufoase și foarte aromate.
-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, rapid, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete.
-Pentru a forma trăistuțele, se ia fiecare clătită și se așează într-un bol mic. Se așează cantitatea dorită de fructe de pădure (1-2 linguri) pe fundul castronului, iar pe margine, cu ajutorul unui pos se toarnă un fir subțire de cremă de lămâie. În funcție de preferință se pot stropi fructele cu 1 linguriță sirop de lămâie, sau se presăra cu zahăr pudră. Trăistuțele se închid cu ajutorul a două scobitori în capetele cărora s-au înfipt fructe mici. Dacă doriți și aveți la îndemână, pentru un aspect inedit, trăistuțele se mai pot ”lega” cu fire subțiri desprinse dintr-un baton de vanilie consumat, sau fâșii subțiri tăiate din clătită.
-Trăistuțele se montează înainte de servire, se așează pe un platou decorat cu fructe de pădure, frunze de mentă și se stropesc cu sirop de lămâie. Se servesc imediat, deoarece fructele își pierd din prospețime în timp.
-Trăistuțele din clătite cu fructe, se pot servi alături de alte fructe, cu frișcă, înghețata preferată, simplu, doar stropite cu sirop de lămâie, sau pudrate cu zahăr...sau ...cum preferați voi. Sunt minunate și răcoritoare, ideale pentru o zi caniculară de vară.
Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Poftă bună!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii