Tort Saint Honore

Se pun la fiert apa, uleiul şi un praf de sare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Tort Saint Honore

Ingrediente

  • Pentru choux-uri si foaie:
  • 450 ml apă,
  • 200 ml ulei,
  • Un praf de sare,
  • 350 g făină,
  • 5 oua (medii) şi un albuş,
  • Opţional: 1 linguriţă praf de copt;
  • Pentru cremele de vanilie şi ciocolată:
  • 400 ml lapte,
  • 5 gălbenuşuri,
  • 3 linguri rase cu făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 păstaie de vanilie,
  • 100 g unt,
  • 6 pătrăţele ciocolată neagră,
  • 2 linguri frişcă lichidă,
  • Pentru crema ganache:
  • 150 ml frişcă lichidă,
  • 100 g ciocolată albă,
  • Pentru aura şi decoraţiuni:
  • 6 linguri zahăr

Mod de preparare

Tort Saint Honoré (sfântul-patron al bucătarilor şi patiserilor) cu aluat opărit, decorat cu cremă de vanilie şi cremă ganache, apoi cu mici choux-uri umplute cu cremă de vanilie şi de ciocolată şi ornate cu aureole de sfânt din zahăr caramelizat, specifice acestui desert.

Mod de preparare:

Eclerurile:

Se pun la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când începe să fiarbă, se adaugă făina, amestecând bine. Se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Se încorporează ouăle, omogenizând.

Într-o tavă rotundă pregătită cu foaie de copt se toarnă o parte din aluatul opărit, dând formă rotundă. Se dă la cuptorul preîncălzit 10 minute, la foc mediu, se scoate tava din cuptor, se înţeapă aluatul din loc în loc, ca sa iasă aerul şi să nu rămână crud înăuntru şi se dă tava înapoi la cuptor pentru încă 15 minute la foc mic.

Restul aluatului se pune cu poşul într-o tavă cu foaie de copt, formând choux-urile care se coc în acelaşi mod ca foaia rotundă de mai sus.

Cremele de vanilie şi ciocolată:

Într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, seminţele de la o păstaie de vanilie şi făina, turnând laptele cald în fir subţire şi apoi se pune pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă, se dă de pe foc, se adaugă untul şi se omogenizează.

O treime din cremă se toarnă într-un castronel şi se amestecă repede cu ciocolata neagră.

Se lasă cremele la răcit. După aceea, se bat cu mixerul fiecare cremă cu câte o lingură de frişcă lichidă pentru o consistenţă mai fină.

Crema ganache:

Se încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget, apoi se toarnă peste ciocolata albă ruptă bucăţele. Se amestecă bine, se dă la frigider să se răcească, apoi se bate cu mixerul până devine consistentă şi cremoasă.

Decoraţiunile:

Se caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fundul gros, agitând crăticioara din când în când. Nu se amestecă în el. Când s-a topit zahărul, se dă crăticioara de pe foc şi se scufundă choux-urile în zahărul topit şi se pun cu partea unsă în jos, pe o hârtie de copt. Când se vor răci, crusta de zahăr turtită va arăta asemenea aurei.Trebuie lucrat repede, pentru că se întăreşte repede zahărul.

Din zahărul rămas în crăticioară se toarnă în fir subţire pe o tavă teflonată pentru brioşe pentru a forma coşulete din zahăr.

După 10 minute, se pot desprinde choux-urile de pe hârtie şi se umple cu cremă de vanilie, iar altele cu ciocolată.

Pentru asamblare: peste foaia rotundă din aluat opărit se întinde un strat de cremă de vanilie, se aşază de jur împrejur choux-urile umplute cu cremă, se ornează cu crema ganache, formând acele spice, apoi se aranjează coşuleţele şi decoraţiunile din zahăr.

Timp: aprox 2h 30min

Porţii: 10

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/02/tort-saint-honore.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise