autor:

Anca E. Voicu

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Tort Opera

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 31 octombrie 2021

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 31 octombrie 2021

Ingrediente
Pentru blatul joconde:, 3 ouă M,, 3 albușuri,, Un praf de sare,, 60 g îndulcitor pudră,, 130 g migdale măcinate,, 40 g făină,, 30 g unt topit,, , Pentru însiropat:, 200 ml apă,, 3 lingurițe cafea măcinată,, , Pentru crema ganache:, 200 ml frișcă lichidă,, 100 g cuvertură de ciocolată neagră,, , Pentru crema de unt cu cafea:, 3 gălbenușuri,, 40 g zahăr,, 30 ml apă,, cafea solubilă, după gust,, 200 g unt moale,, , Pentru glazura de ciocolată:, 125 g ciocolată amăruie,, 1 linguriță cacao neagră,, 65 ml lapte,, 30 g unt

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 42 min

0 voturi

Mod de preparare

Blatul joconde:
Pentru a obține acest blat, ori coci 3 foi pătrate sau dreptunghiulare mici, ori coci un blat subțire și mare, pe care îl decupezi la final, ca să obții 3 foi (exact asta am făcut și eu).
Bați spumă cele 3 albușuri și dai deoparte (o să le încorporezi la final).
Bați ouăle cu îndulcitorul și sarea, nu separi albușurile de gălbenușuri, ci le bați așa cam 5 minute, până devin spumoase. Adaugi migdalele, făina și amesteci (tot cu mixerul/robotul). Apoi încorporezi în mai multe etape spuma de albușuri, amestecând cu o spatulă, lejer, pentru a menține compoziția aerată.
La final, pui puțin aluat peste untul topit, amesteci, apoi adaugi acest amestec peste aluat. Omogenizezi compoziția și o torni într-o tavă mare (de ruladă), pregătită cu hârtie de copt. O dai la cuptorul preîncălzit, pentru aprox 12 minute, la foc mediu (180°C). Dacă e prea uscată, se va însiropa greu, dacă e prea pufoasă, se va înmuia prea tare, trebuie să găsești un echilibru. Lași la răcit, apoi îndepărtezi hârtia de copt.

Pentru însiropat:
Pui apa și cafeaua la fiert, când fierbe, dai de pe foc și lași la răcit.

Crema ganache:
Pui frișca lichidă și ciocolata într-un bol, pe baie de abur. Când ciocolata s-a topit, dai deoparte, amesteci bine, apoi dai la răcit (la frigider 10-15 minute). Apoi bați amestecul cu mixerul până devine cremos.

Crema de unt cu cafea:
Pregătești un sirop din zahăr și apă cât s-o acopere, lași să fiarbă pe foc mic până s-a topit zahărul, adaugi cafeaua solubilă (care are tendința să facă cocoloașe), amesteci bine, apoi dai de pe foc.
Bați gălbenușurile până se albesc, apoi torni siropul peste ele, în fir subțire, încet, pe marginea vasului, amestecând, până se răcesc.
Începi să adaugi untul moale, puțin câte puțin. Are tendința să se taie (dacă e crema ușor călduță), însă am continuat să amestec, până ce crema a devenit omogenă, fină. Eu am pus 2 lingurițe de cafea solubilă mai sus, la sirop, însă după ce am gustat-o, mi s-a părut cam dulce, am mai pus 2 lingurițe de cafea la final, în cremă. Așadar, adaugă cafea, după gustul tău.

Glazura de ciocolată:
Pui într-un ibric, pe foc mic, laptele cu ciocolata, cacaoa și untul și fierbi până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul. Strecori și lași la răcit. La început, compoziția este subțire. Pe măsură ce se răcește, se întărește.

Montare și decor:
Decupezi blatul astfel încât să obții 3 foi.
Însiropezi delicat foile cu cafeaua răcită.
Montezi tortul pe un platou (de preferință, alb, fără prea multe ornamente, pentru a nu eclipsa frumusețea tortului). Ordinea este aceasta: blat joconde, ½ din crema de unt, blat joconde, crema ganache, blat joconde, 2/2 din crema de unt, glazura de ciocolată. Din glazură oprești o lingură pentru decor (scrisul). Decorezi după gust (eu am pus și fructe physalis, însă e opțional, poți decora cum îți place, cât vreme este simplu, nu încărcat).

Poftă Bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Opera" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort  Opera

Tort Opera

FOI: Cu ajutorul unui mixer se bat bine cele 6 oua dupa care se adauga lingurita cu esenta de vanilie.

136 voturi    15 comentarii
3h 30 min
Torturi

  • 1 comentariu

  • Cristina , 01 noiembrie 2021

    Arata minunat!

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 42 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru blatul joconde:
  • 3 ouă M,
  • 3 albușuri,
  • Un praf de sare,
  • 60 g îndulcitor pudră,
  • 130 g migdale măcinate,
  • 40 g făină,
  • 30 g unt topit,
  • Pentru însiropat:
  • 200 ml apă,
  • 3 lingurițe cafea măcinată,
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 100 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • Pentru crema de unt cu cafea:
  • 3 gălbenușuri,
  • 40 g zahăr,
  • 30 ml apă,
  • cafea solubilă
  • după gust,
  • 200 g unt moale,
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 125 g ciocolată amăruie,
  • 1 linguriță cacao neagră,
  • 65 ml lapte,
  • 30 g unt

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Cristina

Arata minunat!

Retete

din Torturi

Tort Oreo Tort Oreo

Zdrobeste biscuitii in robot apoi amesteca-i cu untul topit. Pune biscuitii intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, presandu-i

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Torturi
Tort cu cafea, ciocolata si amarene Tort cu cafea, ciocolata si amarene

Incepe sa pregatesti blatul de tort amestecand ingredientele uscate: faina, sarea, cacaua, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu crema de ciocolata