Tort Opera

Reteta de tort Opera. Tort Opera reteta pas cu pas. Retete de tort cu ciocolata. Retete de tort cu crema de ciocolata. Retete de tort.

Timp pregatire
102 minute
Complexitate
ridicata
Tort Opera

Ingrediente

  • Pentru blatul joconde:
  • 3 oua M
  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 60 g indulcitor pudra
  • 130 g migdale măcinate
  • 40 g faina
  • 30 g unt topit
  • Pentru insiropat:
  • 200 ml apa
  • 3 lingurite cafea macinata
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g cuvertura de ciocolata neagra
  • Pentru crema de unt cu cafea:
  • 3 galbenusuri
  • 40 g zahar
  • 30 ml apa
  • cafea solubila dupăa gust
  • 200 g unt moale
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 125 g ciocolata amaruie
  • 1 lingurița cacao neagra
  • 65 ml lapte
  • 30 g unt

Mod de preparare

Reteta de tort Opera este preferata sotului meu. Desi necesita atentie si rabdare, va asigur ca rezultatul final o sa va multumeasca pe deplin.

Blatul joconde:

Pentru a obtine acest blat, ori coci 3 foi patrate sau dreptunghiulare mici, ori coci un blat subțire si mare, pe care îl decupezi la final, ca să obții 3 foi (exact asta am făcut si eu).

Bati spuma cele 3 albusuri si dai deoparte (o să le incorporezi la final).

Bati ouale cu indulcitorul si sarea, nu separi albusurile de galbenusuri, ci le bati asa cam 5 minute, pana devin spumoase. Adaugi migdalele, faina si amesteci (tot cu mixerul/robotul). Apoi incorporezi în mai multe etape spuma de albusuri, amestecand cu o spatula, lejer, pentru a mentine compozitia aerata.

La final, pui putin aluat peste untul topit, amesteci, apoi adaugi acest amestec peste aluat. Omogenizezi compozitia si o torni intr-o tava mare (de rulada), pregatita cu hartie de copt. O dai la cuptorul preincalzit, pentru aprox 12 minute, la foc mediu (180°C). Dacă e prea uscata, se va insiropa greu, daca e prea pufoasa, se va inmuia prea tare, trebuie să gasesti un echilibru. Lasi la racit, apoi indepartezi hartia de copt.

Pentru insiropat:

Pui apa si cafeaua la fiert, cand fierbe, dai de pe foc si lasi la racit.

Crema ganache:

Pui frisca lichida si ciocolata intr-un bol, pe baie de abur. Când ciocolata s-a topit, dai deoparte, amesteci bine, apoi dai la răcit (la frigider 10-15 minute). Apoi bați amestecul cu mixerul până devine cremos.

Crema de unt cu cafea:

Pregătești un sirop din zahăr și apă cât s-o acopere, lași să fiarbă pe foc mic până s-a topit zahărul, adaugi cafeaua solubilă (care are tendința să facă cocoloașe), amesteci bine, apoi dai de pe foc.

Bați gălbenușurile până se albesc, apoi torni siropul peste ele, în fir subțire, încet, pe marginea vasului, amestecând, până se răcesc.

Începi să adaugi untul moale, puțin câte puțin. Are tendința să se taie (dacă e crema ușor călduță), însă am continuat să amestec, până ce crema a devenit omogenă, fină. Eu am pus 2 lingurițe de cafea solubilă mai sus, la sirop, însă după ce am gustat-o, mi s-a părut cam dulce, am mai pus 2 lingurițe de cafea la final, în cremă. Așadar, adaugă cafea, după gustul tău.

Glazura de ciocolată:

Pui într-un ibric, pe foc mic, laptele cu ciocolata, cacaoa și untul și fierbi până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul. Strecori și lași la răcit. La început, compoziția este subțire. Pe măsură ce se răcește, se întărește.

Montare și decor:

Decupezi blatul astfel încât să obții 3 foi.

Însiropezi delicat foile cu cafeaua răcită.

Montezi tortul pe un platou (de preferință, alb, fără prea multe ornamente, pentru a nu eclipsa frumusețea tortului). Ordinea este aceasta: blat joconde, ½ din crema de unt, blat joconde, crema ganache, blat joconde, 2/2 din crema de unt, glazura de ciocolată. Din glazură oprești o lingură pentru decor (scrisul). Decorezi după gust (eu am pus și fructe physalis, însă e opțional, poți decora cum îți place, cât vreme este simplu, nu încărcat).

Incercati si voi reteta de tort Opera, este minunata. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise