Reteta de tort Opera. Tort Opera reteta pas cu pas. Retete de tort cu ciocolata. Retete de tort cu crema de ciocolata. Retete de tort.
Reteta de tort Opera este preferata sotului meu. Desi necesita atentie si rabdare, va asigur ca rezultatul final o sa va multumeasca pe deplin.
Blatul joconde:
Pentru a obtine acest blat, ori coci 3 foi patrate sau dreptunghiulare mici, ori coci un blat subțire si mare, pe care îl decupezi la final, ca să obții 3 foi (exact asta am făcut si eu).
Bati spuma cele 3 albusuri si dai deoparte (o să le incorporezi la final).
Bati ouale cu indulcitorul si sarea, nu separi albusurile de galbenusuri, ci le bati asa cam 5 minute, pana devin spumoase. Adaugi migdalele, faina si amesteci (tot cu mixerul/robotul). Apoi incorporezi în mai multe etape spuma de albusuri, amestecand cu o spatula, lejer, pentru a mentine compozitia aerata.
La final, pui putin aluat peste untul topit, amesteci, apoi adaugi acest amestec peste aluat. Omogenizezi compozitia si o torni intr-o tava mare (de rulada), pregatita cu hartie de copt. O dai la cuptorul preincalzit, pentru aprox 12 minute, la foc mediu (180°C). Dacă e prea uscata, se va insiropa greu, daca e prea pufoasa, se va inmuia prea tare, trebuie să gasesti un echilibru. Lasi la racit, apoi indepartezi hartia de copt.
Pentru insiropat:
Pui apa si cafeaua la fiert, cand fierbe, dai de pe foc si lasi la racit.
Crema ganache:
Pui frisca lichida si ciocolata intr-un bol, pe baie de abur. Când ciocolata s-a topit, dai deoparte, amesteci bine, apoi dai la răcit (la frigider 10-15 minute). Apoi bați amestecul cu mixerul până devine cremos.
Crema de unt cu cafea:
Pregătești un sirop din zahăr și apă cât s-o acopere, lași să fiarbă pe foc mic până s-a topit zahărul, adaugi cafeaua solubilă (care are tendința să facă cocoloașe), amesteci bine, apoi dai de pe foc.
Bați gălbenușurile până se albesc, apoi torni siropul peste ele, în fir subțire, încet, pe marginea vasului, amestecând, până se răcesc.
Începi să adaugi untul moale, puțin câte puțin. Are tendința să se taie (dacă e crema ușor călduță), însă am continuat să amestec, până ce crema a devenit omogenă, fină. Eu am pus 2 lingurițe de cafea solubilă mai sus, la sirop, însă după ce am gustat-o, mi s-a părut cam dulce, am mai pus 2 lingurițe de cafea la final, în cremă. Așadar, adaugă cafea, după gustul tău.
Glazura de ciocolată:
Pui într-un ibric, pe foc mic, laptele cu ciocolata, cacaoa și untul și fierbi până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul. Strecori și lași la răcit. La început, compoziția este subțire. Pe măsură ce se răcește, se întărește.
Montare și decor:
Decupezi blatul astfel încât să obții 3 foi.
Însiropezi delicat foile cu cafeaua răcită.
Montezi tortul pe un platou (de preferință, alb, fără prea multe ornamente, pentru a nu eclipsa frumusețea tortului). Ordinea este aceasta: blat joconde, ½ din crema de unt, blat joconde, crema ganache, blat joconde, 2/2 din crema de unt, glazura de ciocolată. Din glazură oprești o lingură pentru decor (scrisul). Decorezi după gust (eu am pus și fructe physalis, însă e opțional, poți decora cum îți place, cât vreme este simplu, nu încărcat).
Incercati si voi reteta de tort Opera, este minunata. Pofta buna!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii