1. Blat
Într-o crăticioară amestecăm ciocolata ruptă în bucăți mici, untul, frișca lichidă și uleiul. Punem totul la foc mic și amestecăm până ce toată ciocolata s-a topit. Când toate ingredientele s-au omogenizat stingem focul și lăsăm să se răcească.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm zahăr peste gălbenușuri și le mixăm până ce volumul lor se triplează și se deschid la culoare.
Într-un bol curat de inox mixăm albușurile împreună cu un praf de sare, până devin tari.
Peste gălbenușuri adăugăm crema de ciocolată și le mixăm la viteză mică până se omogenizează. Făina, împreună cu praful de copt o cernem și apoi o adăugăm mixului de ciocolată. Cu o spatulă amestecăm încet, de jos în sus, până se omogenizează ingredientele. Când făina s-a încorporat complet, adăugăm și albușurile, amestecând cu un tel.
Compoziția o turnăm într-o tavă de 19 cm Ø, tapetată (doar pe fundul tăvii) cu hârtie de copt. Coacem blatul tortului în cuptorul preîncălzit la 180° C, pentru 30 - 35 minute.
Când aluatul a trecut proba scobitorii, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm aproximativ 3-4 minute să se răcească în tavă, apoi îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.
După ce s-a răcit, împărțim blatul în 2 sau 3 foi (eu l-am tăiat în 3).
2. Crema de mentă
Untul, la temperatura camerei se mixează împreună cu zahărul pentru aproximativ 10 minute, sau până ce zahărul nu se mai simte. Când totul s-a omogenizat, adăugăm treptat siropul de mentă și mixăm pentru încă 3 minute.
Când crema este gata începem să ornăm tortul (în cazul în care untul s-a topit prea tare, băgăm crema pentru 10 minute la frigider).
3. Sirop cu gust de cafea
Zahărul împreună cu apa se pun într-o crăticioară la foc mic. Se lasă să fiarbă și se amestecă încontinuu până ce zahărul s-a dizolvat complet. După ce zahărul s-a topit, mai lăsăm să fiarbă pentru încă 3-4 minute, apoi luăm crăticioara de pe foc. La final adăugăm 1 linguriță cu esență de cafea și lăsăm la răcit.
4. Ganache
Punem frișca lichidă într-o crăticioară la foc mic. Încălzim frișca, amestecând încontinuu și având grijă să nu înceapă să fiarbă. Când frișca este foarte bine încălzită, o turnăm peste ciocolată, în așa fel încât aceasta să fie perfect acoperită de frișcă. Lăsăm ciocolata și frișca să stea pentru 3-5 minute. Când timpul s-a scurs, cu un tel amestecăm bine ciocolata pentru a o omogeniza. Adăugăm praful de sare împreună cu untul și încorporăm totul în ciocolată. Când ganache-ul este gata, începem să decorăm tortul. Cu trecerea timpului crema se va mai întări, așa că trebuie să decorăm cât se poate de rapid.
Mod de asamblare:
Luăm prima porțiune de tort (cea care a stat în tavă...sau mai bine spus fundul tortului) și o așezăm pe suprafața platoului pe care urmează să fie așezat tortul (pont..pentru a sta nemișcat puteți pune înainte pe platou o linguriță din cremă și apoi foaia de tort). Însiropați bine foaia de tort cu siropul de cafea, apoi adăugați o porție generoasă de cremă cu mentă.
Procedați la fel și cu celelalte porțiuni de tort. În cazul în care ultima porțiune este puțin bombată, o puteți tăia în așa fel încât să rezulte o foaie perfect dreaptă pe care să o însiropați. Decorați apoi tortul folosind o spatulă sau partea teșită a unui cuțit cu lama lungă. Adăugați câte puțină cremă și o întindeți în așa fel încât să fie aproximativ netedă. Băgați apoi tortul la frigider, pentru a putea prepara ganache-ul.
Când ganache-ul este gata, scoatem tortul de la frigider și începem să îl ornăm. Cu o spatulă adăugăm ciocolata pe suprafața tortului, până în margine. Dacă vom orna astfel, ganache-ul va curge frumos (asta în cazul în care este încă lichid)
Adăugăm apoi pe suprafața tortului diverse ornamente....eu am adăugat câteva căpșuni tăiate în jumătate (pe care vă sfătuiesc să le așezați înainte pe un șervet de bucătărie să se scurgă de apă) și vreo 5-6 afine ce stau atașate unui frumos moț de cremă.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii