Tort "Lamaita"

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort "Lamaita"

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 lamai
  • 5 oua
  • 200 grame zahar
  • 200 grame faina
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de apa
  • un varf de cutit de sare
  • 10 grame praf de copt
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 100 grame zahar
  • 3 galbenusuri
  • 3 plicuri vanilie
  • 50 grame amidon
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 grame de ciocolata cu adaos de 52% cacao
  • 25 grame de unt sau margarina

Mod de preparare

Blatul de chec:

Radem coaja de la cele 2 lamai pe razatoarea mica. Separam albusurile de galbenusuri si le punem in 2 boluri separate. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul alaturi de 100 grame de zahar.

Galbenusurile cu 100 de grame zahar ramas si un varf de cutit sare se mixeaza usor, adaugandu-se treptat cele 3 linguri de ulei, 3 linguri de apa si mixeaza usor din nou.

Zeama de la cele 2 lamai se amesteca cu 10 grame de praf de copt si se toarna apoi peste compozitia de galbenusuri. Se cearna faina treptat peste galbenusuri mixand usor. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase. Se adauga albusurile batute peste compozitia de galbenusuri amestecandu-se cu o spatula de jos in sus pana se inglobeaza totul.

Am adaugat compozitia in 2 tavi de chec medii tapetate cu hartie de copt. Timpul de coacere este la 45 minute la 180 grade celsius. Faceti testul scobitorii, daca trebuie mai lasati inca putin la cuptor.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se freaca cu amidonul, iar laptele se pune intr-o cratita cu zaharul si vanilia la fiert. Pana cand laptele este fiert (va dati seama cand apar basicutele) veti pune cate 10 linguri de lapte treptat in compozitia de galbenusuri, apoi usor restul de lapte fiert amestecand continuu si sa aveti grija ca galbenusurile sa nu devina ca si o omleta.

Se adauga compozitia iar in cratita si pentru cateva secunde amestecati cu telul la flama mica pana se ingroasa. Puneti deasupra o folie de plastica pentru a nu capata acea pojghita si o lasati sa se raceasca un pic pana cand va trebui sa o puneti e blat. Feliile de tort se taie pe orizontala pe jumatate, adaugam crema intre felii si peste toata suprafata tortului cu crema ramasa. La final revenim cu glazura si cateva ornamente de decor dupa preferinta.

Glazura de ciocolata:

Se pune la bain-marie pentru a se topi impreuna cu untul, dupa care se imbraca tortul.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise