Tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Reteta de tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda. Tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda reteta pas cu pas. Reteta de tort de ciocolata. Reteta de tort de ciocolata cu cafea. Retete de tort.

Timp pregatire
265 minute
Complexitate
ridicata
Tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 4 oua
  • 115 g faina
  • 3 linguri zahar
  • 150 ml ulei
  • 4 linguri apa fierbinte
  • un praf de sare
  • 8 g praf de copt
  • In plus: o lingura cu varf de cacao pentru foaia de cacao
  • 7 pişcoturi pentru stratul de mijloc
  • Pentru crema de mascarpone si cafea:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g smantână 30% grăsime
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • 1 linguriţa rasa cafea
  • O jumatate de lingurita ness
  • Pentru crema de ciocolata alba:
  • 150 g smantana 30% grasime
  • 100 g ciocolata alba
  • Pentru insiropat:
  • 250 ml apa
  • 2 lingurite ness
  • Pentru glazura oglinda:
  • 100 g zahar
  • 80 ml apa
  • 100 ml lapte condensat
  • 180 g ciocolata mix (cu lapte şi neagra)
  • 9 g gelatina hidratata în 50 ml apa rece
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolata alba + 30 g neagra pentru decoratiuni
  • perle de zahar

Mod de preparare

Reteta de tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda este una dintre preferatele noastre. O fac mai mereu de sarbatori si trebuie sa va spun ca este mereu apreciata.

Blatul:

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rand zahărul, gălbenuşurile, uleiul, apa. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecand uşor cu o spatulă, omogenizând. Jumătate din compoziţie se amestecă bine cu cacaoa, cealaltă jumătate rămane albă. Se toarnă cele două aluaturi în forme de copt rotunde, pregătite cu foaie de copt şi se coc, pe rand, la cuptorul preincălzit, la foc mic, până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Crema de mascarpone şi cafea:

Se bate cu mixerul smantana, se incorporează mascarponele şi zahărul pudră vanilat, nessul şi cafeaua, amestecand până devine cremoasă şi fină.

Crema de ciocolată albă:

Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă la răcit, se amestecă impreună cu smantana.

Pentru insiropat:

Se pregăteşte un ness din apă şi o lingură de ness, fără zahăr. Se lasă la răcit.

Asamblare:

Foaia albă se insiropează delicat, apoi se întinde peste ea o treime din crema de mascarpone, se adaugă pişcoturile inmuiate uşor în ness, se mai adaugă o treime din crema de mascarpone, apoi foaia de cacao, însiropată de asemenea. Se imbracă tortul în crema rămasă, apoi se dă la frigider 10 minute.

Se scoate tortul de la rece şi se imbracă în crema de ciocolată albă, din care se dă deoparte două linguri pentru decor (pentru floricelele pe care se sprijină cercurile). Se dă din nou la frigider pană e gata glazura.

Glazura oglindă:

Se pune gelatinala hidratat în apă rece.

Se pun, într-o crăticioară, zahărul cu apa şi laptele condensat, se fierb un pic până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit cele două feluri de ciocolată. Se amestecă bine, să se topească ciocolata. Cand temperatura scade sub 55 de grade, se adaugă gelatina hidratată şi se amestecă bine. Se strecoară pentru că răman bucăţele de ciocolată netopite sau cocoloaşe de la gelatină. Eu am strecurat de 3 ori.

Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, se lasă bine la răcit, astfel încat să devină vascoasă (consistenţa trebuie să fie ca a mierii.)

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate incălzi pe baie de abur inapoi paană la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atat cât să devină vascoasă.

Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort. Dacă nu a avut consistenţa care trebuia de prima dată, nu vă speriaţi, excesul de glazură care cade în tavă se foloseşte din nou: se strânge într-un pahar, se mai lasă la răcit, apoi se toarnă din nou peste tort. Eu l-am turnat de 3 ori, până a căpătat aspectul pe care-l doream (e a doua oară când fac un astfel de tort, incă mai am şi eu de învăţat). Nu se nivelează cu spatula, pentru că lasă urme. Pe măsură ce se răceşte, glazura se ingroaşă. Capătă un luciu frumos.

Pentru decor:

La final, se decorează tortul după plac. Eu am decorat cu flori din crema rămasă şi nişte fluturaşi, cercuri şi bănuţi pe care le-am făcut (cât timp s-a răcit glazura) din ciocolată albă şi neagră, topite la bain-marie, în vase diferite, răcite şi turnate în poşuri.

Se desenează din ciocolată cercuri, bănuţi şi fluturi pe hârtie de copt, ajutandu-vă de şabloane puse sub hartia de copt. Se dau la frigider până la utilizare. Se pot adăuga şi perle de zahăr din comerţ.

Eu l-am lăsat o oră la frigider şi am trecut nerăbdătoare la pozat, dar trebuie să stea mai multe ore la rece pană la servire, pentru a se inchega bine glazura.

Eu zic ca merita sa incercati si voi reteta de tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda. Rezultatul este absolut minunat. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise