Tort de ciocolata, portocale si nuci

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata, portocale si nuci

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 200g zahar
  • 200g faina
  • 140g unt la temperatura camerei
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 120ml vin rosu
  • 80g nuci
  • 60g ciocolata
  • Crema 1:
  • 500g frisca lichida
  • 500g ciocolata neagra cu 52% cacao
  • coaja de la 1 portocala
  • putina esenta de portocala
  • 30g unt
  • Crema 2:
  • 200ml suc de portocale stors
  • coaja de la 1 portocala
  • 150g zahar
  • 20g amidon de porumb
  • 4 galbenusuri
  • 75g unt
  • 250g frisca batuta
  • Pentru sirop:
  • 200ml apa
  • 150g zahar
  • felii de portocala
  • 20ml esenta de portocala
  • putina esenta de rom

Mod de preparare

Untul impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar le batem cu mixerul pana obtinem o crema, adaugam pe rand galbenusurile si vanilia, mai mixam pana incorporam bine totul.

Ingredientele uscate, faina, sarea, praful de copt si scortisoara le amestecam intr-un bol cu o furculita, apoi le adaugam treptat in compozitia de unt mixand cateva secunde.

Punem si vinul putin cate putin pana omogenizam bine totul. La final adaugam si ciocolata cu nuca, maruntite cu un cutit.

Albusurile le batem spuma impreuna cu restul de zahar si le incorporam in compozitie cu ajutoul unei spatule, de jos in sus.

Turnam compozitia rezultata intr-o tava de 24cm tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 55 minute.

Lasam sa se raceasca si il taiem in 3 pentru a obtine 3 foi.

Pentru crema 1:

Frisca lichida o punem intr-un ibric impreuna cu coaja de portocala si o incalzim pe aragaz pana la punctul de fierbere, intre timp ciocolata o rupem bucatele si o asezam intr-un bol, iar cand frisca lichida a ajuns la punctul de fierbere rasturnam peste ciocolata (ne ajutam de o strecuratoare pentru a nu cadea si coaja de portocala), lasam cateva minute, apoi cu o spatula amestecam pana omogenizam bine totul, adaugam si untul si amestecam din nou pana il incorporam si pe acesta in crema. Lasam sa se raceasca apoi mixam bine impreuna cu esenta de portocala pana cand crema devine pufoasa.

Pentru crema 2:

Intr-un ibric punem galbenusurile, zaharul si amidonul, amestecam cu un tel, iar peste punem sucul de portocale, coaja si untul. Punem totul pe foc si amestecam continuu pana cand crema s-a ingrosat.

Rasturnam crema in alt vas trecand-o printr-o strecuratoare si o lasam sa se raceasca complet, apoi o mixam bine impreuna cu frisca batuta.

Pentru sirop:

Punem pe foc intr-un vas apa, zaharul si felii de la 2 portocale mai mici. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi adaugam si esentele. Scoatem feliile de portocala pe o farfurie, iar cu siropul, insiropam bine foile.

Cu feliile de portocale ornam deasupra tortul (optional)

Pentru ansamblare:

Punem cremele in 2 posuri separate.

Primul blat il insiropam bine, punem cremele in cercuri, prima data crema cu ciocolata, apoi crema de portocala si tot asa..., asezam a doua foaie, o insiropam si pe aceasta,

punem cremele la fel, asezam si ultima foaie pe care o insiropam foarte putin, apoi o imbracam cu restul de crema de ciocolata.

Cu crema de portocala ramasa am facut niste trandafiri pe margini, iar deasupra asezam feliile de portocala din sirop, am facut niste frunzulite de ciocolata si am asezat niste bucati de miez de nuca!

Un deliciu cu multa ciocolata!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise