Blatul: Se bat cele 5 albusuri cu un praf de sare si 3+2 linguri de zahar puse pe rand, pana devin spuma tare sa se tina pe tel. Se adauga galbenusurile, pe rand, batand in continuu pana se inglobeaza toate. Se adauga apoi in doua prize, cele 4 linguri de faina(2+2)cernuta in prealabil, amestecand usor de jos in sus sa nu se turteasca spuma, si la sfarsit se mai adauga o lingura de cacao(cernuta) amestecand-o usor si pe aceasta.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort sau cratita de 2,5 l, unsa si tapetata cu hartie de copt unsa de asemenea cu unt. Se coace in cuptorul incins in prealabil, la foc potrivit, cca. 1/2 ora.
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si se taie in 2 transversal, rezultand doua blaturi circulare. Blaturile se insiropeaza cu siropul facut din 150 ml. apa si 60 gr. zahar legate pe foc, la care se adauga in final romul, dupa ce am luat siropul de pe foc.
Crema : 150 gr. miez de nuca macinat se pune intr-un vas separat. Intr-o craticioara se pun 180 gr. zahar si 100 ml. lapte dulce si se fierb impreuna cu baton de vanilie pana dau in clocot. Se toarna fierbinte peste nuci(se oparesc nucile) si se amesteca pana se obtine o pasta ca o mamaliga. Daca e prea moale se mai adauga nuci. Se freaca untul spuma cu un praf de sare si se adauga cate putin la pasta de nuci racita, cate o ligurita, amestecand continuu pana la terminarea nucilor. Crema trebuie sa devina ca o alifie zgrumturoasa.
Se unge blatul de baza insiropat, cu crema, in strat gros, se aseaza deasupra celalalt blat insiropat si se preseaza usor sa se lipeasca de crema. Se imbraca tortul tot cu crema sau dupa preferinta cu frisca.
Se da la frigider pana a doua zi. Se poate decora dupa preferinta cu nuci trase in zahar, sau cum doriti.
Pofta buna !
Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasaPlacinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasaSe spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.
Supa de toamna cu linte si oua de prepelitaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii