Descopera reteta perfecta de tort cu crema de ciocolata, blaturi umede si glazura lucioasa. Un desert elegant, ideal pentru aniversari si ocazii speciale.
Pregatirea blaturilor de cacao
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza fundul formei de tort ( 22 cm) cu hartie de copt.
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma ferma. Adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana cand obtii o bezea lucioasa.
Intr-un alt bol, bate galbenusurile cu uleiul si laptele, apoi adauga esenta de vanilie.
Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt peste compozitia de galbenusuri. Amesteca usor, apoi incorporeaza bezeaua in 2-3 transe, cu miscari lente, de jos in sus.
Toarna compozitia in forma de tort si coace aproximativ 40 de minute (sau pana trece testul scobitorii). Dupa coacere, lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in 3 felii egale.
Fierbe siropul:
Intr-o cratita mica, pune apa si zaharul. Asaza cratita pe foc mic si amesteca pana cand zaharul se dizolva complet.
Dupa ce siropul incepe sa fiarba usor, lasa-l pe foc inca 2-3 minute, apoi ia-l de pe foc. Lasa-l sa se raceasca cateva minute si adauga esenta de rom (sau romul autentic). Daca doresti, adauga sucul de lamaie pentru o nota de prospetime.
Lasa siropul sa ajunga la temperatura camerei inainte de a-l folosi.
Prepararea cremei ganache
Pune smantana pentru frisca pe foc, dar fara sa o lasi sa fiarba. Ia vasul de pe foc si adauga ciocolata rupta bucatele si untul.
Lasa sa stea 2-3 minute, apoi amesteca energic pana cand obtii o crema fina si lucioasa.
Lasa ganache-ul sa se raceasca la temperatura camerei, pune-l la frigider cateva ore, apoi mixeaza-l pentru a obtine o consistenta mai aerata.
Montarea tortului
Asaza primul blat pe un platou, insiropeaza-l si intinde un strat uniform de crema ganache. Repeta procesul cu celelalte doua blaturi.
Imbraca tortul complet cu un strat subtire de crema ganache pentru a uniformiza suprafata.
Prepararea glazurii lucioase
Incalzeste smantana pentru frisca pe foc mic, apoi adauga ciocolata si siropul de glucoza (sau mierea). Amesteca pana devine o glazura lucioasa.
Lasa glazura sa se raceasca usor pana ajunge la o consistenta fluida dar nu prea lichida.
Toarna glazura peste tort, lasand-o sa curga pe margini in mod uniform.
Poti decora tortul cu fulgi de migdale maruntite, fulgi de ciocolata, fructe proaspete sau bombonele.
Lasa tortul la frigider cel putin 2-3 ore inainte de a-l servi. Pofta buna!
Incearca si reteta de tort trio de ciocolata, tort Medovik sau tort Dobos.
Tort Trio de Ciocolata. Reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si trei mousse-uri fine din ciocolata neagra, cu lapte...
Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolataPlacinta spirala cu spanac si branza in aluat foietaj este o alegere delicioasa pentru o gustare sau chiar pentru o masa...
Placinta spirala cu spanac si branza in aluat foietajRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii