Tort cu crema caramel, mousse de ciocolata si glazura oglinda. Reteta delicioasa si rafinata

Tort cu crema caramel, mousse de ciocolata si glazura oglinda – un desert rafinat si delicios, perfect pentru ocazii speciale. Descopera reteta pas cu pas si surprinde-ti invitatii!

Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu crema caramel, mousse de ciocolata si glazura oglinda. Reteta delicioasa si rafinata

Ingrediente

  • Blat de cacao (pentru 2 blaturi):
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g faina
  • 40 g cacao
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • Sirop caramel:
  • 200 g zahar
  • 250 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Crema caramel:
  • 200 g zahar
  • 250 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
  • 150 g unt (la temperatura camerei)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata:
  • 300 g ciocolata neagra (minim 55% cacao)
  • 400 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
  • 50 g zahar pudra
  • 4 g gelatina (2 foi sau 1 plic mic de gelatina granule)
  • 2 linguri de apa rece (pentru gelatina)
  • Glazura oglinda:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 g zahar
  • 50 ml apa
  • 75 ml smantana pentru frisca
  • 4 g gelatina (2 foi sau 1 plic mic de gelatina granule)

Mod de preparare

1. Blaturile de cacao:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava de 24 cm cu hartie de copt.
Separa ouale. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase si deschise la culoare. Adauga uleiul treptat.
Cerne faina, cacaoa si praful de copt, apoi incorporeaza treptat in compozitia de galbenusuri.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare si incorporeaza-le usor in amestecul de galbenusuri.
Imparte compozitia in doua si coace doua blaturi subtiri (15-20 de minute fiecare), lasandu-le sa se raceasca complet. Sau, poti coace toata compozitia si apoi sa tai blatul obtinut in doua parti egale.

2. Siropul caramel:
Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara, avand grija sa nu se arda.
Dupa ce capata o culoare aurie, adauga treptat apa (atentie la aburi) si fierbe pana se dizolva caramelul.
Ia de pe foc si adauga esenta de vanilie. Lasa-l sa se raceasca.

3. Crema caramel:
Caramelizeaza zaharul intr-o cratita pana capata o culoare aurie.
Adauga smantana pentru frisca si fierbe la foc mic pana se omogenizeaza.
Ia de pe foc si adauga untul si vanilia, amestecand pana obtii o crema fina. Las-o sa se raceasca si sa se intareasca putin.

4. Mousse-ul de ciocolata:
Hidrateaza gelatina in apa rece timp de 5 minute.
Topeste ciocolata pe baie de aburi.
Incalzeste 100 ml de smantana pentru frisca si dizolva gelatina in ea, apoi amesteca cu ciocolata topita.
Bate restul de 300 ml smantana cu zaharul pudra pana devine ferma si incorporeaza usor amestecul de ciocolata cu gelatina.

5. Glazura oglinda:
Hidrateaza gelatina in apa rece.
Intr-o craticioara, fierbe zaharul cu apa si smantana pentru frisca. Dupa ce s-a topit zaharul, adauga ciocolata si amesteca pana se omogenizeaza.
Adauga gelatina hidratata si amesteca bine. Lasa glazura sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de 30-35°C, potrivita pentru turnare.

6. Asamblarea tortului:
Asaza primul blat de cacao pe platou si insiropeaza-l cu siropul de caramel.
Intinde uniform crema de caramel peste blat.
Asaza al doilea blat si insiropeaza-l.
Intinde mousse-ul de ciocolata deasupra si uniformizeaza.
Lasa tortul la frigider pentru cel putin 3 ore sau pana cand mousse-ul se intareste bine.
Scoate tortul si toarna glazura oglinda peste el, asigurandu-te ca acopera uniform toate partile.

7. Decorare (optional):
Poti decora cu aveline din crema de caramel, fulgi de ciocolata sau chiar cu boabe de cafea pentru un aspect elegant. Sau foarte simplu, cu doar cateva fructe proaspete.

Incearca si reteta de tort Medovik, tort Amandina sau tort Joffre. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...

Gutui coapte cu sirop de vin rosu
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise