Tort Anena

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Anena

Ingrediente

  • Acest tort l-am facut pentru Anena, gazda Gustoaselor de la Marea intalnire de la Alba Iulia!
  • Pentru blat:
  • - 10 oua
  • - 10 linguri de zahar
  • - 10 linguri de faina
  • - 1 praf de copt
  • - 4-5 plicuri de zahar vanilat
  • - coaja de la o lamaie
  • - 50 g unt pentru uns tava
  • Pentru crema:
  • - 4 oua
  • - 300 g zahar
  • -200 g cacao
  • -2 pachete de margarina Rama
  • -1 fiola de esenta rom
  • Pentru fondant:
  • - 1 punga de bomboane Haribo - marshamlow
  • - 1/2 kg de zahar pudra
  • - 1 lingura de margarina
  • - 2-3 picaturi de colorant alimentar
  • Pentru sirop:
  • - 0,3 kg zahar
  • - 1 fiola de esenta de rom

Mod de preparare

Se face crema prima data, pentru a avea timp sa se raceasca.

Cele 4 oua se amesteca cu 300 g zahar la bain-marie, pana se dizolva.

La aceasta crema, secretul este sa nu aducem crema la punctul de fierbere. In cazul in care va fierbe, crema se taie.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat, se adauga 200 g cacao si pachetele de margarina care au fost tinute la temperatura camerei. Se amesteca pana se incorporeaza margarina in crema (nu este nevoie sa frecati margarina in prealabil). Crema astfel obtinuta, se lasa la racit dupa care se da la frigider pana la folosire.

Pentru blat se separa ouale. Albusurile se bat cu un un praf de sare, pana devin o spuma tare. Se adauga 10 linguri de zahar, esenta de rom si zeama de la jumatate de lamaie si se bate pana ce zaharul se topeste. Se adauga galbenusurile, 10 linguri faina , coaja de lamaie si praful de copt si se amesteca usor de jos in sus, fara sa se insiste prea mult.

Se coace in cuptorul incins in prealabil la 170 de grade, intr-o tava de aragaz mare tapetata cu hartie pentru copt.

Pentru sirop se fierbe 300g zahar cu 200ml apa pana se topeste zaharul. Dua ce se ia de pe foc se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Reteta de la fondant este cea pe care am invatat-o de la Doly.

Bomboanele marshamlow se pun intr-un castron mai mare si se baga in cuptorul cu microunde 30 de secunde. Se scot si daca nu sunt destul de topite, se mai lasa cateva secunde in cuptor. Se amesteca cu zaharul pudra si cu o lingura de margarina, pana nu se mai lipeste de degete, si devine ca un aluat de paine.

Pentru trandafirasi si frunze, luam cate 50g din fondant si il amestecam cu 2-3 picaturi de colorant.

Se intinde fondantul cu sucitorul pe masa pudrata cu zahar pudra, si se decupeaza frunzele, petalele de trandafir si fluturasi. Recomand ca aceasta operatie sa se faca cu o zi inainte de a face tortul.

Blatul de tort se imparte in doua si fiecare parte se feliaza pe orizontala obtinand astfel 4 foi.

Prima foaie se aseaza pe platou. Pentru a nu murdari marginea platoului, se pune cate o fasie de hartie pergament imprejurul blatului, care se va scoate dupa ce terminam de ornat tortul.

Se insiropeaza dupa care se intinde un strat de crema. La fel se procedeaza si cu urmatoarele trei foi.

Fondantul se intinde cu sucitorul in foaia subtire, cu care se imbraca tortul.

Se poate orna dupa imaginatie!

Se tine la rece cel putin 2 ore.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise