La noi, si in general in majoritatea tarilor arabe se consuma foarte mult carnea de miel, capra sau ied.Dupa unele studii, specialistii spun ca iedul, mielul ar fi mai sarac in colesterol si decat carnea de pui, chiar si fara piele.Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea in muschi, asa cum se intimpla in cazul vitei sau porcului, ci in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate la sacrificare.Carnea de vita, considerata una dintre cele mai sanatoase alimente, contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de alta parte, puiul are aceeasi cantitate de grasimi insa are mai multe calorii si grasimi saturate.Eu am ales carnea de miel (partea din spate), care e mult mai sanatoasa si bogata in minerale si proteine,dar si faptul ca este mai slaba.
Cum procedam: Se curata carnea de pielite, se spala, se taie bucati nu prea mici.Legumele le vom spala si taia, dupa preferinta.Eu am taiat morcovii rondele, iar cartofii mai mari, pentru ca prin fierbere ei se mai distrug. Intr-o oala se pune apa la fiert si cand clocoteste se pune carnea si se lasa 5-10 minute sa se opareasca, dupa care se scoate intr-o strecuratoare si se da sub jet de apa rece, se spala bine si se lasa la scurs. Eu am gatit in oala de presiune, este mult mai rapid si toate se gatesc in acelasi timp, carnea si legumele.Se incinge uleiul de masline intr-o oala(in cazul meu oala de presiune) si se caleste ceapa, usturoiul si ardeiul iute, care se taie marunt.Dupa ce s-au calit se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca timp de 5-7 minute, dupa care se adauga rosiile date pe razatoare, pasta de rosii, sucul de rosii, sarea, piperul, vegeta, foile de dafin si boabele de cardamom, iar la sfarsit se adauga toate legumele(cartofii, morcovul si mazarea), care au fost in prealabil taiate.Se lasa 5 minute si se amesteca permanent ca sa nu se lipeasca de oala, dupa care se adauga apa calduta, in jur de 1,5 l.Cantitatea de apa trebuie sa acopere bine continutul din oala. Inainte de punctul de fierbere, vom inchide oala de presiune si din momentul cand a inceput sa fiarba lasam 15 minute, dupa care tocanita noastra este gata. Oala se va deschide dupa ce s-a racit bine, si se poate rasturna intr-o alta oala.Daca voi veti gati intr-o oala normala lasati la fiert peste 60-70 minute pana fierb carnea si legumele.In felul acesta am obtinut o tocanita de miel cu legume, satioasa, delicioasa si cu o aroma minunata de la sosul obtinut si de la legume, plus ca am gatit intr-un timp scurt..!
Se poate servi cu garnitura de orez sau cu mamaliguta fierbinte, dupa preferinta.
Desigur ca nu lipsesc muraturile si ardeiul iute, cine doreste poate servi si cu ceapa verde sau uscata.
Va doresc sa aveti pofta buna!
Specific: Iordania
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii