“Tli Tli” cu pui-“ Tli Tli B’djedj”-reteta algeriana

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
“Tli Tli” cu pui-“ Tli Tli B’djedj”-reteta algeriana

Ingrediente

  • “Tli tli” sau “langues d’oiseaux” sau”orzo” sunt niste paste preparate din faina de gris in forma bobului de orez .Sunt foarte populare in tarile mediteraneene,tarile Orientului Mijlociu si chiar in sudul Germaniei la prepararea diferitelor supe,pilafuri ,ardei umpluti,dovlecei umpluti sau chiar fierte simplu ca garnitura langa diferite mancaruri si sosuri.In unele regiuni sunt colorate si aromate cu diferite vegetale cum ar fi spanac,sfecla rosie,morcovi;exista companii care produc paste orzo curcubeu, pentru a oferii mancarurilor un aspect mai decorativ.
  • “Ras el hanout”( capul magazinului sau cel mai fin condiment al magazinului) este un amestec de condimente specific Marocului .Fiecare magazin are reteta sa “secreta” , astfel existand o mare varietate de combinatii in compozitia “ras el hanout”.
  • Principalele condimente din compozitia “ras el hanout” sunt:cardamom,cuisoare,scortisoara,ardei iuti,coriandru,chimin,nucsoara,curcuma;unele retete includ si condimente mai putin cunoscute in Europa, cum ar fi:chufa,semintele paradisului,muguri de trandafir,piperul calugarului,radacina de iris,fructe de padure,piper Cubeba,etc.
  • Este un condiment folosit la diferite mancaruri de carne si pilafuri.
  • Avem nevoie de:
  • -1 pui intreg ( eu am pus 2 piepturi)
  • -500 g paste”tli tli”
  • -1 conserva de naut
  • -2 linguri de margarina de palmier(“samneh” sau “ghee”)
  • - 1/4 lingurita de piper proaspat macinat
  • -1/2 lingurita scortisoara macinata
  • -1 lingurita condiment “ras el hanout”
  • -1 lingura pasta de rosii
  • - 2 cepe de marime medie
  • -2 catei de usturoi
  • -sare dupa gust
  • -4 oua fierte tari
  • - 1 cub Maggi cu aroma de pui

Mod de preparare

Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi( eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati).

Intr-o cratita de fiert sub presiune se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturouil taiate marunt,bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute sa se rumeneasca bine puiul pe ambele parti.

Se adauga apa cat sa acopere puiul,sare,pasta de rosii si cubul de Maggi.

Se inchide cratita de fiert sub presiune si din momentul in care incepe sa fiarbe se lasa 30 de minute.

Pastele “tli tli” se stropesc cu putin ulei de masline si se pun la fiert pe aburi( sau in “steamer” )cca 15 minute, apoi se transfera in cratita de fiert orez; se adauga 1 lingurita de sare,putin ulei de masline si apa : la o cana de paste se adauga o cana si ¼ apa.

Se lasa sa se fiarba pastele.

Se fierb ouale, se decojesc si se taie in jumatati.

Puiul se unge cu ketchup si putin ulei de masline, se sareaza , se pipereaza si se da la cuptor sa se rumeneasca bine; pentru un plus de aroma se pot adauga 2-3 crengute de rozmarin.

Intr-un vas mai adanc se pun pastele fierte si adauga treptat supa de pui ca sa fie absorbita bine;se pune deasupra pastelor puiul rumenit si ouale; se decoreaza dupa gust.

Se servesc cu salata mixta si muraturi ;si mai putin obisnuit pentru europeni, cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise