Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.
Pentru pregătirea umpluturii:
Se curăță dovleacul, se înlătură semințele, iar miezul se taie în cubulețe.
Se curăță gutuia, se îndepărtează miezul cu semințele și se taie în cubulețe. Atenție! Gutuia oxidează foarte repede! De aceea trebuie să lucrați repejor, eventual să o stropiți cu puțină zeamă de lămâie. Pentru ca gutuia să nu își piardă culoarea prin oxidare (se închide la culoare, se maronește) eu am pus-o într-un tifon pe care l-am legat ca un săculeț și l-am scufundat pentru cca 2 minute în apă clocotită, apoi am pus bucățile de gutuie la scurs într-o sită.
Dovleacul tăiat se pune într-o tigaie, se adaugă 3 linguri de zahăr, nuca tăiată și se caramelizează la foc mic, amestecând să nu se lipească.
Când zahărul s-a topit, se adaugă și bucățile scurse de gutuie, se amestecă și se mai lasă la foc mic, până când umplutura este frumos caramelizată.
După circa 10 minute se ia amestecul de dovleac și gutuie caramelizate de pe foc și se lasă să se răcească.
Între timp se taie mărunt fructele confiate și prunele uscate.
Peste amestecul de umplutură răcit se adaugă scorțișoara și fructele confiate mărunțite și se omogenizează.
Se aprinde cuptorul la 175 grd.C și se lasă la încins.
Dupa ce aluatul s-a decongelat, se întinde foaia de foietaj pe o planșetă/blatul de lucru (eu m-am grăbit și am lucrat repede direct pe folia cu care a fost împachetată) și se taie în pătrate de mărime atât cât să îmbrace o formă din tava de briose/ muffins, sau cea pe care o doriți.
Se așează bucățile tăiate de aluat în tava de brioșe astfel încât acestea să stea lipite de pereții tăvii și se înțeapă cu o furculiță pentru a nu se umfla prea rău aluatul.
Se presară puțin griș în fiecare formă și se pune umplutura în fiecare tartă.
Se amestecă nucă măcinată cu o lingură de zahăr și se presară deasupra fiecărei tarte.
Opțional, se unge marginea fiecărei tarte cu gălbenuș de ou.
Tava cu tarte se introduce la copt în cuptorul încins pentru cca 20 minute (depinde de cuptor), sau până când marginile tartelor devin ușor aurii.
Când sunt gata, se lasă să se răcească tartele pe un grătar.
Tartele acestea sunt delicioase atât calde cât și reci.
Se pot consuma așa cum sunt, sau le puteți servi cu un sos caramel (cum am făcut eu), frișcă sau orice altceva vă surâde. Evident, eu le-am înviorat puțin culoarea și cu câteva frunze de decor și semințe de rodie...Dar nu este obligatoriu...
Poftă bună!
Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii