Blatul:
-Se topește untul, fie pus într-un castron în cuptorul cu microunde, fie într-un vas mic (ibric) la foc foarte moale, după care se lasă să se răcească.
-Într-un castron/ bol se pune făina cernută și se amestecă cu praful de copt.
-Peste făină se adaugă untul topit și răcit, smântâna, după care se omogenizează cu ajutorul unei palete/ lingură de lemn până începe să se lege puțin.
-Se frământă apoi aluatul cu mâna 3-4 minute, fie pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, fie direct în vasul de frământat (așa cum am procedat eu) în care se mai presară după caz, cca 1 lingură de făină. Va rezultat un aluat moale, care nu se lipește.
-Se învelește aluatul cu folie alimentară și se dă la rece, în frigider, până ce pregătim umplutura.
Umplutura:
-Se spală bine căpșunile, se taie codițele și se taie în felii nu foarte subțiri.
-Într-un bol se pune zahărul împreună cu smântână, ouăle, făina, zahărul vanilat și se amestecă bine până ce se omogenizează, cu ajutorul unui tel sau mixer.
Asamblare
-Se aprinde cuptorul și se încinge la 200 grd.C.
-După ce am terminat de pregătit umplutura, se scoate aluatul din frigider și se întinde fie cu mâna direct în tava de tartă (este mai bine dacă aveți una cu fundul detașabil), fie se întinde o foaie cu sucitorul, pe masa de lucru, după care se îmbracă tava cu ea. Aluatul trebuie să îmbrace și pereții tăvii pentru a putea pune umplutura. (Eu am folosit o tavă normală de tartă, cu diametrul 28 cm).
-Se presară o lingură de griș peste aluat.
-Se așează feliile de căpșuni și se distribuie uniform pe toată suprafața, peste blat.
-Se toarnă compoziția de umplutură peste căpșuni și se nivelează frumos.
-Deasupra, opțional se poate orna cu felii de căpșuni (așa cum am procedat eu).
-Se bagă tava în cuptorul încins la 200 grd.C și se coace aproximativ 40- 45 minute (în funcție de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra.
-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească bine (cca 1-2 ore) în formă.
-După ce s-a răcit bine, se scoate din formă fie înlăturând marginile detașabile (dacă ați folosit o astfel de formă), fie prin dublă răsturnare (puneți un platou deasupra, o răsturnați din tavă și apoi o re-răsturnați în poziția normală pe platoul de servit).
-După ce ați scos tarta din tavă este bine să o mai lăsați să se odihnească pe platou pentru a se întări bine încă vreo 2-3 ore până să o serviți.
-Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin și se decorează după preferință cu căpșuni și frunze de mentă.
Mai multe detalii, fotografii și explicații găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Poftă bună!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii