Sirop din conuri de brad

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sirop din conuri de brad

Ingrediente

  • Conuri de brad (molid
  • pin)
  • zahar
  • lamai

Mod de preparare

Satenii din zona de munte a judetului Harghita considera siropul obtinut din conuri de brad net superior celui din muguri, de care unii nici n-au auzit. Fata de muguri, conurile isi pun amprenta printr-o aroma mult mai intensa, componenta rasina fiind mai evidenta, insa catusi de putin innecacioasa.

Siropul din conuri de brad se face din conuri de molid sau din conuri de pin deoarece brad veti gasi mult mai greu (vorba lui Toma Caragiu: "O, molid frumos !, O, molid frumos !").

Pentru a culege conuri de "brad", incercati asa cam prin luna mai sa va duceti in excursie prin zonele cu paduri de conifere, sa incercati sa surprindeti zgomotul specific al drujbelor si apoi sa va faceti de lucru prin preajma acestor taietori de lemne, apropiindu-va cu blandete pentru a nu-i speria ...

Conurile de molid au culoare roscat inchis sau verzui deschis, sunt consistente, tari si lipicioase, avand pana in 10 cm lungime.

Conurile se pun intr-un vas mai mare, se toarna apa rece pana sint acoperite bine si se lasa la macerat o zi. Se fierb apoi circa o ora. Prin fierbere, conurile se decoloreaza, se inmoaie si rezulta o zeama rozie (din conurile roscate). Se mai lasa o zi intreaga (sau o noapte) pentru-ca zeama sa extraga cat mai mult din esenta conurilor. Pentru a obtine cat mai mult suc, dupa separarea printr-o strecuratoare, conurile se preseaza puternic. Zeama astfel obtinuta se strecoara printr-o sita deasa si apoi prin tifon dublu (sau ceva asemanator). Se adauga zahar aproximativ in cantitate egala cu zeama (1 l zeama - 1 Kg zahar) si se fierbe pana cand siropul se leaga bine. Spre sfarsitul fierberii, se poate adauga o lingurita de zeama de lamaie la 1 Kg de zahar folosit. Siropul fierbinte se mai strecoara o data prin tifon dublu, dupa care se toarna in sticle sterilizate, incalzite si se inchid etans.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise