Serbet de trandafiri. Parfumul unei lumi apuse

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg de petale de trandafiri (roz sau rosii) din gradina, care cresc pe tufe
  • 1 kg de zahar
  • 2 lingurI de zeama de lamaie

Mod de preparare

Petalele de trandafiri se aseza intr-un bol rezistent termic. Peste ele se toarna 250 ml de apa, clocotita si se lasa pana cand acestea s-au inmuiat foarte bine. Intreaga compozitie se strecoara printr-un tifon nou, astfel incat petalele sa ramana aproape uscate. Ele nu se mai folosesc.

Apa de trandafiri astfel rezultata se pune la foc foarte incet si cand da in clocot se adauga zaharul. Se amesteca compozitia pana cand se topeste zaharul, dupa care se adauga 1 lingura de lamaie si, dupa 2-3 minute se verifica daca s-a legat siropul, procedandu-se la fel ca la dulceata: intr-un pahar cu apa foarte rece se pun cateva picaturi din sirop, dupa care se scot cu mana si se incearca modelarea lor. Daca poate fi modelata sub forma unei bilute, inseamna ca a ajuns la consistenta potrivita.

In acel moment se opreste focul, se lasa la racit pana poti introduce degetul in ea, dupa care se trece la partea a doua.

Astfel, cu capatul unui facalet se freaca intr-un ritm constant compozitia, adaugand, in picaturi, zeama de lamaie ramasa. Cand serbetul s-a transformat intr-o masa opaca si a devenit ca o crema, se aseaza in borcane si se inchide ermetic.

Se serveste astfel: o ligura de serbet (fara a se desprinde de pe lingura), scufundata intr-un pahar de apa. Este desertul clasic romanesc al strabunicilor nostri!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise